Tegel bevarar identiteten för byggprojektet Industri Energi

Project Public NOR Kongsgata 52

 

När arkitekterna bakom Industri Energi skulle välja material för tak och fasader var det helt naturlig att välja tegel. Stadsdelen i Stavanger i Norge är historiskt känd för att använda mycket enkupigt tegel, och taktegel och skärmtegel gav möjlighet att kombinera de ursprungliga och nya byggnaderna med respekt för omgivningen.

 

I Stavangers historiska centrum i Norge ligger Industri Energis kontorsbyggnad.

Förbundet med mer än 56 000 medlemmar inom olje-, gas- och onshore-industrin har kontor i både Stavanger och Oslo. Kontoret på Kongsgata i Stavanger behövde en uppgradering och mer utrymme för de anställda.

Uppgraderingen av kontoret skulle ske med respekt för stadsbilden, och därför blev lösningen att kombinera K-märkt bebyggelse med nya byggnader.

Tegel förenar gammalt och nytt

LINK Arkitektur är arkitekterna bakom Industri Energis kontorslokaler i Stavanger.

De vann uppdraget på Kongsgata för att de ville kombinera gamla och nya byggnader med effektiva material. Och samtidigt bevara upplevelsen och identiteten för Kongsgata.

Hur lyckades de lösa den uppgiften?

Arkitekterna har förenat sex separata byggnader invändigt och skapat en modern kontorsbyggnad som passar in bra i området. Med taktegel och skärmtegel från Wienerberger på tak och fasader blev det möjligt att bevara identiteten.

LINK Arkitekturs ledare för Team Stavanger, Hanne Kruse, berättar:

- Det var en utmaning att skapa fint flyt och en bra övergång mellan de ursprungliga och de nya byggnaderna. Därför fokuserade vi starkt på hur stadsbilden ser ut, samt det antikvariska och arkitektoniska i Stavangers centrala område.

    

"Taken på både de nya och gamla husen måste passa in i stadsbilden. Förr i tiden producerade man enkupigt taktegel i området, och därför var det naturligt för oss att välja taktegel med ett motsvarande uttryck. Därför passade det bra med det enkupiga takteglet Sinus."

Hanne Kruse
Ledare för Team Stavanger, LINK Arkitektur

    

Byggnader med respekt för staden

Hanne Kruse berättar också att hon tycker att förvandlingen av de gamla och nya byggnaderna blev lyckad:

- Det var viktigt för oss att skapa en helhet och förena tre gamla och tre nya byggnader. Genom att öppna upp den invändiga fasaden har vi knutit samman byggnaderna. På så vis har vi sett till att en större näringsverksamhet kan etablera sig i harmoni med småhusskalan i centrum. Det är ett grepp som bidragit till att skapa liv på Kongsgata.

Skärmtegel – som skapt för modern arkitektur

Skärmteglet Actua har använts på fasaderna till Industri Energi. Det är ett taktegel som också kan användas på fasader, och är som skapt för modern arkitektur.

Varför användes skärmteglet Actua för Industri Energi?

- Det keramiska takteglet Actua valdes för projektet på grund av dess keramiska kvalitet, garanti och pris. Samtidigt som formatet ger snabb montering. Lösningen ger mycket fasad för pengarna, förklarar Per Ivar Ødegaard, som är produktchef för tak och beklädnad hos Wienerberger Skandinavien.

Enkupigt taktegel – ett naturligt val för taket

Det enkupiga takteglet Sinus är däremot ett traditionellt taktegel, som passar bra både på de ursprungliga och de nya husen

Hanne Kruse i Link Arkitektur berättar:

- Taken på både de nya och gamla husen måste passa in i stadsbilden. Förr i tiden producerade man enkupigt taktegel i området, och därför var det naturligt för oss att välja taktegel med ett motsvarande uttryck. Därför passade det bra med det enkupiga takteglet Sinus.

- Dessutom producerades teglet med H-kassett-teknologi, som gör det ovanligt funktionellt och formstabilt så att det ligger bra på taket, tillägger Per Ivar Ødegaard från Wienerberger.

Använder taktegel på ett nytt sätt

Projektet använder tegel på ett nytt och spännande sätt och förenar äldre kulturskyddad trähusbebyggelse med ny bebyggelse.

Per Ivar Ødegaard fortsätter:

- För Industri Energi valde arkitekterna att förse fasaden med skärmteglet Actua, som ger ett nytt och modernt uttryck och bidrar till att förena de gamla och nya byggnaderna med respekt för omgivningen.

Vinnare av Byggeskikkpris i Stavanger

Projektet blev vinnare av Byggeskikkpris i Stavanger år 2019. Projektet blev också folkets favorit, efter en omröstning på sociala medier.

Juryns motivation är att Kongsgata 52-60 representerar en intressant approach till hur den byggda staden kan användas på ett nytt sätt:

”LINK Arkitektur vann priset för att det representerar en intressant approach till hur den byggda staden används på ett nytt sätt, och hur mindre byggnader kan slås samman för att rymma en stor arbetsplats. Genom att renovera byggnaderna mot Kongsgata, och lägga till nya byggnader, har man bevarat upplevelsen och identiteten för Kongsgata”.

Arkitektonisk frihet med tegel

Tegel ger ett varmt estetiskt uttryck och är samtidigt ett av de mest hållbara materialen som finns. Materialet finns i många former och färger och ger därför stor arkitektonisk frihet.

För projektet Industri Energi har taktegel och skärmtegel bland annat använts för att matcha det estetiska uttrycket i Stavangers centrum.  

- De nya byggnaderna är moderna i sitt formspråk, samtidig som deras rytm och skala kompletterar gatustråken i fin harmoni med de befintliga byggnaderna, avslutar Hanne Kruse.

 

FAKTA om Industri Energi

Projektets namn: Kongsgata 52-60, Industri Energi kvartalet  
Arkitekt: LINK Arkitektur
Taktegel: Sinus naturrød+ (652)
Oppført: 2019

 Rådgivning til ditt neste prosjekt med tegl

Kontakt oss og få rådgivning om dine muligheter med takstein og bekledningstegl. 

Kontakt vår salgsavdeling her.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanser og produkter.

Meld deg på her


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.