Det är inte varje dag Danmark blir en ö rikare, men med etableringen av Kronløbsøen mellan Sundkaj och Fortkaj i huvudstadens nya stadsdel Nordhavn är landets ø nr 432 tillagd till listan.
Förvandlingen av hamnmiljön är i full gång och den splitter nya ön kommer inte bara att bjuda på underjordiskt parkeringshus med bostäder och kontor ovanför. Kronløbsøns byggnader kläs med ett specialutvecklat fasadtegel, skapat med inspiration från Møns Klint, som kommer att pryda fasader och balkonger.
Fasadteglet, som är levererat av tegelföretaget Wienerberger, har kommit till i nära samarbete mellan leverantören och byggherre, arkitekter och totalentreprenör. Det har fått namnet Kronløb efter projektet, som By & Havn, PensionDanmark och Nordkranen står bakom.
Naturen avspeglar sig i arkitekturen
Det är Vilhelm Lauritzen Arkitekter och Cobe som har slagit an strängarna till det slående projektet, och redan för tre år sedan började man söka efter det helt rätta fasadteglet till fasaden:
- Med en unik placering som en ny ö i Köpenhamns hamn ska Kronløbsøen ha en särskild identitet. När vi tar något från hamnen är vi förpliktade att ge tillbaka i form av arkitektonisk kvalitet och liv. Här spelar material som fasadteglet Kronløb en viktig roll. Stenens kvalitet, uttryck och struktur bidrar till att förverkliga den speciella identiteten, säger Thomas Scheel, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Med naturens klinter som referensram kommer fasaden att rymma ett färgspel baserat på vita och ljusgrå nyanser med blågröna undertoner:
- Inspirationen bakom Kronløbsøens fasaduttryck är de vågräta kalkavlagringarna man kan se i Møns Klint. Det nya ljusa och smala teglet är en tydlig referens till naturens avlagringar och bidrar till att förverkliga den arkitektoniska visionen, säger Dan Stubbegaard, arkitekt och grundare av Cobe.
Kronløbsøen uppförs som en monolit
Med en fasad som leder tankarna till det klintrika Møn, är byggnaderna uppförda som en så kallad monolit. Det berättar Jakob Søbroe, som är Commercial Manager hos totalentreprenören NCC Danmark:
- Det är särskilt helheten som gör Kronløbsøen enastående, och det sätt arkitektur, terräng, broförbindelser och tvärgående stigar kommer att förenas och gå upp i en högre enhet. När det färdiga byggnadsverket betraktas i sin helhet ska man få förnimmelsen att titta in mot en klint. Det är därmed pricken över i att fasadtegel och murbruk matchar varandra och blandas samman i fasaden. Dessutom ska byggnadsverket passa in i omgivningarna i Nordhavns exklusiva hamnmiljö.
Därmed ligger det omtanke bakom varje detalj i byggnadsprojektet - och det gäller också det nya fasadteglet. Med Kronløb har vi utvecklat ett handslaget fasadtegel som utmärks av en mycket rustik yta. Fasadteglet till Kronløbsøen är utfört i Flensborgformat, och därför är det långt, smalt och elegant i sitt uttryck, vilket man inte ser så ofta.