Specialutvecklat fasadtegel inbjuder Møns Klint till Köpenhamns nya ö

Brick: EW3780 Kronløb | Kronløbsøen, Copenhagen

 

Ett alldeles speciellt fasadtegel kommer att prägla fasaden på Kronløbsøen, som skjuter upp ur vattnet i Köpenhamns Nordhavn. När det storstilade byggnadsprojektet enligt planerna står klart 2023 pryds det nämligen av fasadtegel inspirerat av klinterna på natursköna Møn.

Fasadteglet som är döpt till Kronløb är skapat i nära samarbete mellan projektets aktörer.

 

Det är inte varje dag Danmark blir en ö rikare, men med etableringen av Kronløbsøen mellan Sundkaj och Fortkaj i huvudstadens nya stadsdel Nordhavn är landets ø nr 432 tillagd till listan.

Förvandlingen av hamnmiljön är i full gång och den splitter nya ön kommer inte bara att bjuda på underjordiskt parkeringshus med bostäder och kontor ovanför. Kronløbsøns byggnader kläs med ett specialutvecklat fasadtegel, skapat med inspiration från Møns Klint, som kommer att pryda fasader och balkonger.

Fasadteglet, som är levererat av tegelföretaget Wienerberger, har kommit till i nära samarbete mellan leverantören och byggherre, arkitekter och totalentreprenör. Det har fått namnet Kronløb efter projektet, som By & Havn, PensionDanmark och Nordkranen står bakom.

EW3780 Kronløb

Ett raffinerat hand- och sandslaget fasadtegel i gråvita och grönaktiga nyanser, inspirerat av de kalkhaltiga klinterna på Møn. Kronløb är utvecklat i samarbete med arkitekten till Kronløbsøen i Köpenhamns hamn.

Naturen avspeglar sig i arkitekturen

Det är Vilhelm Lauritzen Arkitekter och Cobe som har slagit an strängarna till det slående projektet, och redan för tre år sedan började man söka efter det helt rätta fasadteglet till fasaden:

- Med en unik placering som en ny ö i Köpenhamns hamn ska Kronløbsøen ha en särskild identitet. När vi tar något från hamnen är vi förpliktade att ge tillbaka i form av arkitektonisk kvalitet och liv. Här spelar material som fasadteglet Kronløb en viktig roll. Stenens kvalitet, uttryck och struktur bidrar till att förverkliga den speciella identiteten, säger Thomas Scheel, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Med naturens klinter som referensram kommer fasaden att rymma ett färgspel baserat på vita och ljusgrå nyanser med blågröna undertoner:

- Inspirationen bakom Kronløbsøens fasaduttryck är de vågräta kalkavlagringarna man kan se i Møns Klint. Det nya ljusa och smala teglet är en tydlig referens till naturens avlagringar och bidrar till att förverkliga den arkitektoniska visionen, säger Dan Stubbegaard, arkitekt och grundare av Cobe.

   

"Det är särskilt helheten som gör Kronløbsøen enastående, och det sätt arkitektur, terräng, broförbindelser och tvärgående stigar kommer att förenas och gå upp i en högre enhet. När det färdiga byggnadsverket betraktas i sin helhet ska man få förnimmelsen att titta in mot en klint. Det är därmed pricken över i att fasadtegel och murbruk matchar varandra och blandas samman i fasaden."

Jakob Søbroe
Commercial Manager hos totalentreprenören NCC Danmark

   

Kronløbsøen uppförs som en monolit

Med en fasad som leder tankarna till det klintrika Møn, är byggnaderna uppförda som en så kallad monolit. Det berättar Jakob Søbroe, som är Commercial Manager hos totalentreprenören NCC Danmark:

- Det är särskilt helheten som gör Kronløbsøen enastående, och det sätt arkitektur, terräng, broförbindelser och tvärgående stigar kommer att förenas och gå upp i en högre enhet. När det färdiga byggnadsverket betraktas i sin helhet ska man få förnimmelsen att titta in mot en klint. Det är därmed pricken över i att fasadtegel och murbruk matchar varandra och blandas samman i fasaden. Dessutom ska byggnadsverket passa in i omgivningarna i Nordhavns exklusiva hamnmiljö.

Därmed ligger det omtanke bakom varje detalj i byggnadsprojektet - och det gäller också det nya fasadteglet. Med Kronløb har vi utvecklat ett handslaget fasadtegel som utmärks av en mycket rustik yta. Fasadteglet till Kronløbsøen är utfört i Flensborgformat, och därför är det långt, smalt och elegant i sitt uttryck, vilket man inte ser så ofta.

Färgerna på fasadteglet

Det har tagit mer än ett och ett halvt år att skapa det helt rätta fasadteglet till Kronløbsøen och få fram helt rätt färg, struktur och form.

Byggnadsprojektet är uppfört som en monolit med inspiration från Møns Klint och det vita och ljusgrå fasadteglet med blågröna undertoner är en tydlig referens till naturens avlagringar.

Intensiv utvecklingsprocess ger resultat

Den färdiga byggnaden kommer att bestå av 11 500 kvadratmeter fasadtegel, vilket betyder totalt 932 000 tegelstenar, som är resultatet av ett och ett halvt års intensiv utveckling.

Det är inte varje dag vi utvecklar ett fasadtegel för ett specifikt projekt, och därför ligger det enormt mycket tanke och process bakom Kronløb. Under ett och ett halvt år, medan vi arbetade intensivt med att utveckla fasadteglet, har vi löpande finjusterat många olika aspekter, så vi har kommit fram till helt rätt färg, struktur och form.

Eftersom utvecklingen av fasadteglet har försiggått i nära samarbete och med ett gemensamt mål för ögonen, har processen haft en speciell aura och möda över sig, och detta kommer förhoppningsvis att avspegla sig i det färdiga projektet.

   

Information om projektet

Projektets namn: Kronløbsøen
Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter och Cobe
Totalentreprenør: NCC Danmark
Projektbolag: Kronløbsøen Projekt P/S (By & HavnPension Danmark och Nordkranen)
Produkt: EW3780 Kronløb
Färdigställt: 2020-2023


 

Beställ vår bok om fasadtegel - 'En tegelsten i taget'

Ett uppslagsverk med inspiration, kollektion och kunskap i en och samma bok – för arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S


 

Gillar du handslaget fasadtegel?

Vårt handslagna fasadtegel ger stor variation i både kulörer och färgspel, och kan med fördel kombineras för att skapa en känsla av enhetlighet eller kontrast.
 

Fasadtegel för nybyggen?

Behöver du rådgivning om fasadtegel som är speciellt utvecklat för nybyggen och andra projekt med speciella krav på färgspel och estetik? 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

  

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.