Fasadtegel vänt med läggytan utåt på Urban Villas i Ski Magasinpark

Magasinparken Ski

 

Ski Magasinpark har blivit ett populärt och nytt bostadsområde som ska rymma totalt 500 bostäder. Ett av bostadskoncepten är Urban Villas, som är ett av de första synliga bevisen på förvandlingen av den gamla militärparken i Nordre Follo. Tegelfasaden på Urban Villas-husen sticker ut lite från andra tegelfasader. Här har nämligen teglet murats på högkant med läggytan utåt. Det skapar en mycket speciell relief och estetik. Projektet har vunnit Murverkspriset 2022 i Norge.

 

Urban Villas är ett av bostadskoncepten i Magasinparken i Ski vest och utgör 145 lägenheter fördelade på sex byggnader. Ski Magasinpark är ett bostadsprojekt som ska rymma totalt 500 bostäder, daghem, parkområden, restauranger samt olika kulturutbud och attraktioner. Urban Villas är bostadskonceptet som skapar en estetisk förbindelse mellan det befintliga grannskapet i nordväst och de fredade vagnhallarna från militärförläggningarna i öster. Totalentreprenören Solid och Code arkitektur har haft ett nära samarbete angående projektet och byggnadernas speciella tegelfasad.

Tidigare militärförläggning

Tegelfasaden på Urban Villas är anpassad till mycket speciella omgivningar. Code arkitekter ville att fasaden på byggnaderna skulle passa in i platsens historiska byggnadsmiljö. Magasinparken har tidigare varit en av de viktigaste militärförläggningarna på sydöstlandet och var en militär knutpunkt under första hälften av 1900-talet fram till andra världskriget. En del av byggnaderna fridlystes 2004 efter att försvaret fasat ut sin aktivitet. Nu ägs området av Solon Eiendom.

Arkitekterna från Code ville ta hänsyn till de bevaringsvärda byggnaderna från magasinsförläggningarna:

- Urban Villas är ett skonsamt bostadsfält mot de fredade byggnaderna från militärförläggningarna. Byggnaderna är fyra och fem våningar höga och trappas ned mot grannarna och vagnhallarna i öster, så att de ser hänsynsfulla och småskaliga ut, berättar Eivind Nygaard, som är arkitekt och projektledare hos Code arkitektur.

Tegel vänt med läggsidan ut

Tegelfasaden på Urban Villas-husen sticker ut lite från andra tegelfasader. Code arkitekter var på jakt efter ett fasadtegel som passade att ställas på högkant, där den undersidan är vänd utåt, så att fördjupningen ”frogen” blir synlig. Valet föll på tegeltypen Blauwrood, som levererades från Wienerberger.

Blauwrood är ett handslaget klassiskt fasadtegel med stort färgspektrum av blålila och rostfärgade toner. Teglet är robust och med god tryckfasthet, något som är viktigt när tegelsidan bara är 65 mm bred. Den smala tegelsidan resulterar i mindre tegelgods per m2 fasad, något som är bättre ur hållbarhetsperspektiv. Den synliga undersidan ger en alldeles speciell estetik.

  

Blauwrood

Röd med violetta och rostfärgade nyanser. Ett klassiskt tegel med en stor variation av violetta och rostfärgade nyanser. Ett säkert val när det gäller estetik och hållbarhet..

  

Med undersidan vänd utåt skapar tegelfasaden en relief med ett alldeles unikt uttryck. Eivind Nygaard beskriver tegelmönstret som en stickad tröja: 

- Varje tegelsten har olika nyanser och form i botten, vilket skapar lite variation och spel. Det blir nästan som om Urban Villas har på sig en stickad tröja.  

Tegelfasaden påverkas också av omgivningarna: 

- Teglets extra tredimensionalitet gör att ljus, fukt och damm fångas olika och förstärker färgnyanserna i murverket. Det är bara positivt.

   

   

"Varje tegelsten har olika nyanser och form i botten, vilket skapar lite variation och spel. Det blir nästan som om Urban Villas har på sig en stickad tröja."

Eivind Nygaard
Arkitekt och projektledare hos Code arkitektur

   

Ny tegelfasad skapar nya utmaningar

Med den nya tegelfasaden uppstår också en helt ny grammatik som måste lösas. Eivind Nygaard pekar bland annat på murningen av hörnen och avslutar: 

- För att få den synliga reliefen uppstår frågor som gäller slutstenar, hörn och fogar. Vi ville inte bryta igenom botten vid fönster, ändar och hörn och löste detta genom att vända baksidan utåt vid alla sådana avslutningar. På så sätt uppstår också en typ av försiktig ornamentik som ofta inte finns i moderna tegelfasader.  

Den smala tegelsidan utlöste också frågor och utmaningar i samband med statik, stabilitet och bärfasthet för tegelfasaden. 

- Det finns många saker som måste dokumenteras på nytt när tegel ska muras på ett sätt det inte är avsett för, berättar Eivind Nygaard.  

Han avslutar:

- Vi har haft en nära dialog med både Solid Entreprenører och Wienerberger angående den speciella tegelfasaden. Det krävdes en genomtänkt plan där vi ritade upp alla möjliga problem som kunde uppstå på byggplatsen.  

Projektet har vunnit Murverkspriset 2022 i Norge.

   

Fakta om projektet

Projektets namn: Ski magasinpark, Urban Villas
Arkitekt: Code Arkitektur
Fasadtegel: Blauwrood
Uppförd: 2020Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.
 

Fasadtegel för nybyggen?

Behöver du rådgivning om fasadtegel som är speciellt utvecklat för nybyggen och andra projekt med speciella krav på färgspel och estetik? 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.