Byggbranschen är en attraktiv karriärväg för kvinnor

Lene Vissing - Olena Liadova - Henriette Christiansen

 

Women in Construction Week sätter fokus på att kvinnor har goda möjligheter att avancera och göra karriär inom byggbranschen. Byggnation är fortfarande ett mansdominerat område, men på Skandinaviens största tegelföretag har vi lyckligtvis fler och fler kvinnliga kollegor. Träffa några av våra duktiga kollegor här, och ta reda på mer om varför byggnations- och tegelbranschen även är mycket för kvinnor.

 

Women in Construction Week, som äger rum mellan den 4 – 10 mars 2024, har som syfte att fira, utbilda och främja kvinnors roll i byggbranschen. 

Det är inget nytt att hantverksyrket är mansdominerat i byggbranschen. De senaste siffrorna från Statistikmyndigheten (SCB) visar också att endast 11 procent av de anställda inom byggnation är kvinnor och bland hantverkare är det endast 2 procent. 

Hos Wienerberger Sverige är 38 procent av våra anställda kvinnor (2024). 

I rapporten ”Vägen till större könsmångfald inom byggbranschen”, som Föreningen för Byggeriets Samfundsansvar i Danmark står bakom, framgår det bland annat att mångfald främjar innovation och trivsel på arbetsplatserna, precis som en större mångfald i team och ledning ofta kan avläsas positivt direkt på slutresultatet. 

I Wienerberger-koncernens strategi är det även ett av målen att vi ska ha mer än 30 procent kvinnor i så kallade ”white collar positions”. I Skandinavien har vi redan uppnått målet med 32 procent. 

Vi har låtit våra kollegor Anna, Tove och Olena träffas för att bli klokare på varför tegel- och byggbranschen även är en attraktiv karriärväg för kvinnor.

En bransch i snabb utveckling

Anna Brodén, Konstruktion & projektering
Anna Brodén, Konstruktion & projektering

31-årige Anna Brodén är utbildad civilingenjör inom arkitektur från Luleå Tekniska Universitet. 

- Min morfar byggde vårt barndomshem och jag har själv alltid varit väldigt praktiskt lagd. Det känns naturligt att bygga, och jag har även gjort många projekt själv i min egen lägenhet, säger hon. 

Idag arbetar Anna med konstruktion och projektering där hon bland annat är ansvarig för att projektera fasadtegel, ge instruktioner samt beräkna och utarbeta offerter på produktion och leverans. 

- Jag tycker väldigt mycket om det nära samarbetet vi har med murarna. Det häftiga med byggbranschen är att det ofta finns problem som ska lösas snabbt. Det händer hela tiden något nytt och branschen är i utveckling. Det är även en innovativ bransch där fokus inte längre bara är på att bygga. Det handlar till stor del även om vem det byggs till, hur vi bygger och vad vi bygger.  

Enligt Anna finns det goda möjligheter att utveckla egna kompetenser och att avancera. 

- Byggbranschen är väldigt bred och det finns så många grenar och vägar man kan gå. Jag har alltid haft en matematisk hjärna, så det har fallit sig naturligt för mig att arbeta med konstruktion och projektering. Samtidigt lär jag mig hela tiden nya saker om fasadtegel och murning, och det tycker jag är kul att lära mig mer om, avslutar hon.

     

"Byggbranschen är väldigt bred och det finns så många grenar och vägar man kan gå. Jag har alltid haft en matematisk hjärna, så det har fallit sig naturligt för mig att arbeta med konstruktion och projektering."

Anna Brodén
Konstruktion och projektering

     

Från sjukvården till tegelindustrin

42-åriga Olena Liadova har arbetat i byggbranschen i sex år och hon säger att hon älskar sitt jobb. 

Med en utbildningsbakgrund som laborant och teknisk ingenjör har hon tidigare arbetat inom sjukvården. Idag arbetar hon som processingenjör i vårt laboratorium, där hon arbetar med kvalitetskontroll av vårt fasadtegel

Hon hjälper till att säkerställa optimala processer när fasadteglet pressas, torkas och bränns och hon har daglig kontakt med våra tegelverk som skickar kalk och sand för analys i laboratoriet för att hitta de bästa blandningsrecepten. 

- Jag älskar mitt jobb eftersom jag hjälper till att kvalitetssäkra att vårt fasadtegel hela tiden blir bättre och att konstruktionerna blir starkare. Det viktigaste för mig är att vårt fasadtegel är det bästa. Jag har många spännande arbetsuppgifter och tycker om arbetet med att kontrollera och se till att fasadtegelstenarna får rätt uttryck när det gäller format och färg, säger Olena och avslutar:

- Tegelbranschen är väldigt intressant, och jag kan bara konstatera att kvinnor är lika lämpade som mina manliga kollegor.

Olena Liadova, Processingenjör
Olena Liadova, Processingenjör

     

"Tegelbranschen är väldigt intressant, och jag kan bara konstatera att kvinnor är lika lämpade som mina manliga kollegor."

Olena Liadova
Processingenjör

     

Mer än 30 år i tegelbranschen

Tove Narvestad, Teknisk chef
Tove Narvestad, Teknisk chef

58-åriga Tove Narvestad har arbetat med tegel sedan hon blev klar som civilingenjör år 1991. 

De senaste 20 åren har hon arbetat hos Wienerberger som teknisk chef för fasadtegel och beläggningstegel där hon är ansvarig för produktsortimentet, dokumentation, projektgranskning, rådgivning och mycket annat. 

Idag ger hon råd till arkitekter, entreprenörer och befattningshavare i konkreta projekt, men egentligen drömde hon om att bli arkitekt. Då hon inte kom in på arkitektutbildningen, var ingenjörsstudierna det som var närmst arkitekturintresset. Och det är hon väldigt glad för idag.

- Jag känner mig väldigt lyckligt lottad för jag har så många intressanta uppgifter. Vardagen är väldigt varierad, spännande och utmanande. Att arbeta med tegel är på många sätt fantastiskt – speciellt då vårt arbete uttrycker sig fysiskt. Det är en stolthet att ha varit med om att ha hjälpt till att klä en byggnad vackert, säger Tove.  

Enligt henne finns det inga tvivel om de många möjligheter som en karriär inom byggnation har:

- Det finns plats för många olika människor inom byggbranschen. Många börjar med en teknisk utbildning och får senare kontorsjobb som t.ex. konsult eller konstruktör. Det finns bra professionella utmaningar och en bra lönenivå. Jag har träffat så många trevliga människor och jag har alltid känt mig respekterad. Idag ser vi allt fler kvinnliga projektledare på byggarbetsplatserna och jag upplever inte att det är någon skillnad på män och kvinnor, avslutar hon.

     

"Att arbeta med tegel är på många sätt fantastiskt – speciellt då vårt arbete uttrycker sig fysiskt. Det är en stolthet att ha varit med om att ha hjälpt till att klä en byggnad vackert."

Tove Narvestad
Teknisk chef


 

Fasadtegel: EW2445 Persa | Rhododendron Hus, Danmark
Fasadtegel för nybyggen?

Behöver du rådgivning om fasadtegel som är speciellt utvecklat för nybyggen och andra projekt med speciella krav på färgspel och estetik? 

Hållbarhet hos Wienerberger

Vi har en ambitiös approach till hållbarhet med tydliga mål för vårt klimatavtryck.
 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.