Trendigt rött fasadtegel tar oss tillbaka till rötterna

Kanonhuset, Entasis Arkitekter, Roed bloedstroegen

 

Det klassiska röda fasadteglet pryder stadsbildens ursprungliga arkitektur och nu är de röda tonerna också tillbaka i nybyggen, där de väcker nostalgi och utstrålar värme.

Vi ger dig här en inblick i trender inom fasadtegel år 2021. 

Rött är inte bara rött. Inte heller när det gäller vårt fasadtegel, som vi erbjuder i en lång rad olika röda nyanser - från roströd och ljus terracotta med brunaktiga undertoner till varma och djupa röda, nästan violetta toner som leder tankarna till lava.

Det klassiska röda fasadteglet associerar vi med något ursprungligt, eftersom det har använts i byggbranschen i många år. Vi ser den dock inte bara i stadsbildens befintliga byggnader, för just nu står den åter högt i kurs, även när man ska bygga nytt.

Här kan du lära dig mer om tidens stora trend inom fasadtegel, när vår Head of Product Development och arkitekt Rikke Ask ger en inblick i fasadtegeltrenden.

 

Nostalgiskt fasadtegel till nybyggnation

Det är ingen tvekan om att det nostalgiska fasadteglet är tillbaka i stor stil. Det märker vi tydligt hos Wienerberger, där efterfrågan på det röda fasadteglet har gått kraftigt uppåt under den senaste tiden.

- Kunderna vill ha tillbaka det röda fasadteglet. Utöver att vi ser det svart på vitt i våra försäljningssiffror understryks det också av våra duktiga säljare, som alltid har fingret på pulsen när det gäller vilka projekt som rör sig och vilken typ av fasadtegel de efterfrågar förklarar Rikke Ask.

På så sätt står vi helt nära - och i dialog med - marknaden hela tiden. Med denna kunskap kan vi lägga fokus på att hjälpa våra kunder att skapa spännande och modern arkitektur i rödaktiga nyanser, som tar oss tillbaka i tiden. 

 

Student residence, Lundtoftegade in Copenhagen, Facing Brick W 110 Roed Okker
Project Munch Brygge -04, brick Linnaeus Betula Munch
Fasadtegel: EW2284 Terracotta | Én-familiehus

 

Rött fasadtegel ger autenticitet till byggnadsprojektet 

Med vad bottnar trenden i? Vad kan det röda fasadteglet? Och vad associerar vi det med?

Det handlar kort och gott om att vi människor är upptagna av att söka oss tillbaka till något ursprungligt, hör vi från Rikke Ask:

- När vi i dag väljer att bygga med rött fasadtegel tar det oss tillbaka till rötterna och därmed tillbaka till hur det var förr. Vi ser det röda fasadteglet som ärligt och ursprungligt och som ett vittnesbörd om material och bearbetning.

Med andra ord påminner det röda fasadteglet oss om den klassiska arkitekturen.

Att trenden pekar bakåt i tiden betyder inte minst att de nybyggda projekt som är baserade på fasadtegel i röda nyanser lägger sig som en vacker förlängning av stadens klassiska byggnader, så nytt och gammalt går hand i hand.

     

Employee Egermsund

 

 

 

 

 

" När vi i dag väljer att bygga med rött fasadtegel tar det oss tillbaka till rötterna och därmed tillbaka till hur det var förr. Vi ser det röda fasadteglet som ärligt och ursprungligt och som ett vittnesbörd om material och bearbetning."

Rikke Ask
Head of Product Development och arkitekt maa, Wienerberger
EW0465 Röd Nyanserad
Apartment building, Kongegaarden, Roed nuanceret

 

En hälsning till den klassiska arkitekturen

Nybyggda projekt med rött fasadtegel har därför stor potential för att smälta in vackert i stadsbildens befintliga arkitektur.

Det beror på att det klassiska röda fasadteglet är en välkänd syn när vi rör oss längs gatorna i stadsbilden.

- Det är i städerna och i de stadsnära projekten, det rödaktiga och brunaktiga fasadteglet finns. Vi ser det i alla former av byggnadsprojekt. Det kan vara bostäder, men också större kontorskomplex, berättar Rikke Ask.

 

Vilket fasadtegel ska du välja?

Nu tillbaka till poängen, att rött inte bara är rött. Trenden för oss tillbaka till rötterna, och därför är det inte slumpmässigt vilka röda fasadtegel man primärt hittar 2021:

- Det får gärna likna fasadtegel och kännas som fasadtegel. Vi upplever stor efterfrågan på det handslagna fasadteglet som är rustikt i sitt uttryck. Det kan till exempel vara rött fasadtegel med svarta märken av kol, berättar Rikke Ask. Hon fortsätter:

- Vare sig vi väljer röda, bruna eller nästan svarta nyanser är det fasadtegel med djup och massor av värme.

 

Det röda fasadteglet har kommit för att stanna

Frågar man vår Head of Product Development vilken av våra fasadtegelprodukter som är värd att framhäva låter det så här:

- Det finns en ökande efterfrågan på ett fasadtegel som vårt EW0466 Koppar, som är ett klassiskt, rött slaget tegel med en pust av naturliga svarta pigment. Fasadteglets nyanserade färgspel ger liv åt fasaden på ett naturligt sätt.

Dessutom tyder allt på att det röda fasadteglet kommer att byggas in i fasaden i många år framöver. Rikke Ask avrundar:

- Utöver att vi kommer att se denna trend i stor skala i framtiden kommer vi också att se det rödaktiga och brunaktiga fasadteglet i flera olika variationer, där man i högre grad kommer att blanda och kombinera de röda nyanserna ända från mörkare till ljusare toner.

Apartment building, Groenttorvet, Syren Hus, Blauwrood og Rust
Sportcenter in Malmö

 

 

 

______

Vilket rött fasadtegel passar för ditt projekt?

Gå på upptäcktsfärd bland allt vårt fasadtegel i röda nyanser och bli en del av trenden.

Se vår röda fasadtegel här.

Vill du ha inspiration i din inkorg?

Ta emot vårt nyhetsbrev och låt dig inspireras av våra referenser och produkter. 

Anmäl dig här-

 

_____

 

Senaste nytt

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.