Välkänd siluett i Malmö kläs med skärmtegel från Wienerberger

Skärmtegel: Argeton Tampa - Argeton Lineo | Värnhemstorget, Malmö

 

Vid Värnhemstorget i Malmö hittar man ett bostadshus på tolv våningar. Då husets storlek sticker ut från grannbyggnaderna, har tolvvåningshuset blivit en välkänd siluett i staden. Just nu är byggnaden i slutfasen av en storskalig fasadrenovering, ett projekt utvecklat av Morneon Fasad AB, till vilket Wienerberger har levererat sitt skärmtegel Argeton med unik glasering.

 

Värnhemstorget är en av Malmös viktigaste trafikknutpunkter. En stor mängd människor passerar dagligen torget med bil, buss, cykel eller till fots, och en sak som få missar är tolvvåningshuset som verkligen utmärker sig från omgivningen. 

Just nu pågår en omfattande renovering av höghuset, som tillhör Häggen. Utmed torget har fastigheten 12 våningar och rymmer såväl bostäder som affärslokaler. Sedan 2012 har Morneon Fasad AB jobbat på att hitta tekniska och arkitektoniska lösningar för att uppfylla kommunens önskemål, och efter sommaren 2020 gick projektet igång. Den nya och förbättrade fasaden har nu klätts med skärmteglet Argeton från Wienerberger, i unik glasyr utvecklad specifikt för detta projekt.

Unikt glaserat skärmtegel

Under de 18 månader som projektet har varit igång så har taket lagts om, den befintliga fasaden har rivits in till stommen och tilläggsisolerats. Sedan har man monterat ny fasad och nya fönster, där den nya fasaden har större fönster och är klädd med Argeton skärmtegel från Wienerberger. Frej Josefsson, VD på Morneon Fasad AB, berättar:

- Argetons skärmtegel uppfyllde de krav och förutsättningar vi behövde för att få ett godkänt bygglov. Efter att vi hade identifierat att vi hittat rätt form på teglet blev det en fråga om kulörer. Vi hade en provvägg med olika unika glasyrer för projektet som vi visade kommunen. Utifrån det så kom vi vidare i projektet och uppdaterade bygglovshandlingarna med de önskemål som fanns.

Han fortsätter:

- Vi har under hela processen följt Boverkets regler om varsamhet i praktiken, vilket innebär att man ska renovera med varsamhet och bibehålla arkitektoniska kvaliteter från det ursprungliga huset. Därför landade det på kulörer och strukturer som kunde motsvara hur huset såg ut tidigare och som passar in i den existerande omgivningen.

Skärmteglet är tillverkat utanför Dresden i Tyskland och har projektunika glasyrer. Argeton-produkterna som valdes var Wienerbergers Tampa och Tampa Lineo i färgen Lachs-/Pastellrot.

Skärmtegel med en noggrannhet på 0,10 mm

Det som också är speciellt med det utvalda skärmteglet är att det är projekterat och utfört med en noggrannhet på en tiondels millimeter. Frej Josefsson förklarar:

- Flera unika extruderingsverktyg har tillverkats för att få exakta höjder på skärmteglet. Exaktheten i detta projekt är extremt, där specialformarna har en noggrannhet på en tiondels millimeter. Så allt skärmtegel vi har använt har beställts med den noggrannheten, där precis uppmätning och precis montering av underkonstruktionen har gjort att vi kunnat få skärmteglet att passa exakt som det ska.

     

     

Ett spännande fasadmaterial

Projektet har gått in i sin slutfas och allting har under de senaste 18 månaderna gått som planerat. Morneon Fasad har varit ute och pratat med människor i området och hittills har kommentarerna varit överväldigande positiva. Frej Josefsson berättar:

- Det är alltid kul att få in bra feedback. Särskilt för ett storskaligt hus som det här, som nästan har en absurd skala jämfört med omgivningen. Det är ett speciellt hus och en utmaning att arbeta med, men därför har det varit extra kul att höra att folk är nöjda med resultatet.

Han fortsätter:

- Som projektledare så tycker jag att Argeton är ett spännande fasadmaterial och vi kan absolut tänka oss att arbeta med det igen. Det som är kul med Argeton är även möjligheterna för specialglasyrerna. Överlag tycker vi att samarbetet har fungerat bra och vi ser fram emot nästa projekt med Argeton.

Morneon Fasad AB är en totalentreprenör som ombesörjer renovering av flerfamiljshus klimatskal. Hitta mer information om deras tjänster på www.morneonfasad.se.

Argeton – ett skärmtegel i olika färger, format och mönster

Argeton utvecklades i syfte att skapa ett tidlöst, modernt skärmtegel präglat av leran som naturprodukt. Namnet Argeton står för kvalitet, estetik och kreativitet – där produktsortimentet erbjuder mängder av designmöjligheter.

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger Sverige, avslutar:

- Argeton skärmtegel passar perfekt på nya byggnader, men kan även ge renoverade fastigheter en modern karaktär. Vårt skärmtegel är ogenomträngligt för väder och vind, stötsäkert och splitterresistent och kräver praktiskt taget inte något underhåll. För hållbara och tidlösa byggnader är det en dröm för arkitekter – särskilt eftersom våra skräddarsydda fasader finns i alla tänkbara färger, modeller och ytor.

 

Information om Värnhemstorget

Projektets namn: Värnhemstorget
Projektledare: Morneon Fasad AB
Produkter: Argeton Tampa, Argeton Lineo. Färg Lachs/Pastellrot
Färdigställt: 2022


 

Skärmtegel

Skärmtegel är en lösning som ger nya arkitektoniska möjligheter med en vacker och innovativ look. Vårt systerföretag Komproment specialiserar sig på fasadbeklädnad i tegel och skiffer och du hittar deras breda sortiment av fasadsystem här.

 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.