Wienerberger levererar fasadtegel till prisbelönt projekt

Grey bricks, hospital, clinics, healthcare

 

Den 12 april utnämner Nohrcon årets svenska vård- och omsorgsbyggnad, och det är ett pris som ligger oss varmt om hjärtat. 2021 är det andra året som priset delas ut i Sverige, men Nohrcon har under många år även korat prisvinnare i såväl Danmark som Norge. 

I år var det barn- och ungdomshospicet Strandbakkehuset som tog hem vinsten i Danmark, till vilket vi har levererat fasadtegel för att skapa en vacker och hållbar fasad som ökar livskvaliteten.

 

Företaget Nohrcon har i många år varit med och valt ut vinnaren av priset ”Årets vård- och omsorgsbyggnad”, i både Sverige, Danmark och Norge. Nominerade projekt kan röra alla typer av vårdhem, och kan vara antingen en nybyggnation eller ett renoveringsprojekt.

I Sverige utnämner Nohrcon årets vinnare den 12 april, men i Danmark har de redan korat ett vinnande projekt – till vilket vårt danska modersällskap har levererat vårt slagna fasadtegel EW2780 Royal Class.

 

Ett välförtjänt vinnarprojekt

Det nya barn- och ungdomshospicet Strandbakkehuset i danska orten Rønde, korades av Norhcon till Danmarks bästa vård- och omsorgsbyggnad 2021. Enligt Strandbakkehuset riktar sig hospicet mot barn och ungdomar i åldrarna 0–18+ år, som har livsbegränsade och livshotande sjukdomar med komplicerade symtom och kräver specialiserad palliativ vård – antingen under sjukdomsförloppet eller livets sista skede. Det nybyggda hospicet erbjuder både barnet och dess familj en plats för antingen symtomlindring, avlastning eller en rofylld vistelse för livets slut.

Tillsammans med Nohrcon, låg rösterna från en professionell jury och en allmän omröstning bakom vinsten, och motiveringen baserades mycket omkring projektets stora engagemang för särskilt utsatta människors behov.

 

Vad sa juryn om byggnaden?

Fyra projekt var nominerade till årets vård- och omsorgsbyggnad i Danmark, men när Strandbakkehuset korades till vinnare lät en del av juryns kommentarer så här:

  • Passar vackert in i landskapet. Stor empati för de särskilt utsatta människornas behov. Materialen betonar detta.
  • En bra hemmiljö skapas för hela familjen, med en bra blandning av öppna och stängda områden samt av områden med lugn och privatliv, och gemensamma områden. En mycket vacker byggnad.
Grey bricks, hospital, clinics, healthcare
EW2780 Royal Class
© Egernsund Wienerberger A/S

Vackra fasader med vackert fasadtegel

Strandbakkehuset rymmer fyra familjebostäder, samt plats för personalen och diverse gemensamma utrymmen till bland annat behandling och rekreation. 

Hospicet erbjuder de svårt sjuka barn och ungdomarna med familj en trygg och familjär hemkänsla, mycket omsorg och värdefulla behandlingar. 

Med bland annat estetiskt tilltalande fasader och stora glaspartier som vänder sig mot utsidans gröna omgivningar, lyckades de ansvariga arkitekterna från AART Architects att skapa en rofylld och stämningsfull miljö inramad av vackert fasadtegel från oss på Wienerberger. 

Fasadtegel: EW2780 Royal Class | Strandbakkehjemmet
Fasadtegel: EW2780 Royal Class | Strandbakkehjemmet
© Egernsund Wienerberger A/S | Architect: Aart Architects
Fasadtegel: EW2780 Royal Class | Strandbakkehjemmet
Fasadtegel: EW2780 Royal Class | Strandbakkehjemmet
© Egernsund Wienerberger A/S | Architect: Aart Architects

Byggnad designad med livskvalitet i åtanke

Enligt AART Architects har livskvalitet varit ett nyckelord i utformandet av Strandbakkehuset. På deras hemsida skriver de hur ett hospice måste omfamna livet för de unga personerna som befinner sig i en utsatt situation, och att liv, lek och lindring därför är väsentliga värden för hospicet.

Även placeringen av Strandbakkehuset spelar en roll i att skapa den rätta atmosfären. Hospicet ligger i en sluttning, och erbjuder grönska och natur precis utanför fönstren. Genom att välja att klä fasaderna i fasadteglet EW2780 Royal Class, som är vårt slagna fasadtegel i blå/grå färg, smälter huset in bra i naturen – samtidigt som byggnadens många öppningar och förskjutningar gör att det ser intressant ut från alla håll.

 

Fasadtegel av högsta klass ger arkitektonisk frihet

Livskvalitet är ledordet för Strandbakkehuset, men att bygga för livskvalitet är ett krav som förekommer i byggbranschen mer och mer för varje dag. Kraven på ansvarstagande och hållbarhet ökar, och vi måste därför bygga med framtida generationers behov och livskvalitet i åtanke.

Fasadtegel från Wienerberger framställs av naturmaterial och innehåller inga skadliga ämnen. Det är dessutom ett material med lång hållbarhet som knappt kräver något underhåll. Fasadteglets tidlösa karaktär kommer med oändliga möjligheter för varierande byggnader, och hos oss på Wienerberger går det dessutom att välja ur ett stort sortiment av färger och former – samt geometriska mönster och fina detaljer. Allt för att rätt projekt ska få rätt fasadtegel.

Ett hus byggt av tegel är hållbart på mer än ett sätt, och ger en arkitektonisk frihet som resulterar i något som bara blir vackrare med tiden. Dessutom är fasadtegel förknippade med hälsosam kvalitet, och det går utan tvekan hand i hand med visionen för Strandbakkehuset.

Grey bricks, hospital, clinics, healthcare
EW2780 Royal Class
© Egernsund Wienerberger A/S
Grey bricks, hospital, clinics, healthcare
EW2780 Royal Class
© Egernsund Wienerberger A/S

Information om Strandbakkehuset

Projektets namn: Strandbakkehuset
Arkitekt: AART Architects
Produkt: EW2780 Royal Class
Färdigställt: December 2020

 

_______


Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.