Glasbruket – ett tegelkvarter som både smälter in och sticker ut

Brick: EW0466 Koppar | Brf Glasbruket, Sweden

Foto: what! arkitektur | Dronefoto: Ulf Celander

Göteborg har en rik tegelhistoria. Det syns inte minst i det nya bostadsområdet Fixfabriken, som utvecklas på platsen där den tidigare fabriken med samma namn låg. Här finner man vackra tegelkvarter som följer ett gestaltningskoncept framtaget av what! arkitektur. Ett sådant är Brf Glasbruket, områdets tredje kvarter, till vilket Wienerberger har levererat fasadtegel som smälter samman husen med sin omgivning – samtidigt som det i kombination med vacker arkitektur och spännande detaljarbete ger liv åt husens fasader.

 

Välkommen till Majorna, ett område som gått från att vara en klassisk arbetarstadsdel till en restaurangtät kulturknutpunkt i Göteborg. Här hittar man numer även bostadsområdet Fixfabriken med sina fyra kvarter. Området tar namn efter den gamla beslagsfabriken i gult fasadtegel som tidigare legat på platsen.

Nu omvandlas Fixfabriken till en livfull stadsdel bestående av fyra slutna tegelkvarter med torn i kvartershörnen. Med sina sexton våningar blir tornet i Brf Glasbruket det högsta av syskonkvarteren inom Fixfabriken och med hjälp av fasadteglet EW0466 Koppar från Wienerberger har arkitekterna på what! kunnat ge husen ett fasaduttryck som refererar till närliggande arkitektur.

EW0466 Koppar

Ett rött slaget fasadtegel med en yta nyanserad av en svart slöja. Kobber är inspirerat av våra städers äldre byggnader i rött klassiskt fasadtegel, som med tiden har påverkats av sot och ålder, därför är Kobber det upplagda valet när man ska bygga nytt i en äldre kontext.

- För oss var det viktigt att skapa en brygga mellan gammalt och nytt. Eftersom Glasbruket och resterande kvarter inom Fixfabriken ligger vid en skärningspunkt där olika stadsdelar möts, har vi velat plocka in små karaktäristiska drag från varje stadsdel. Vi har till exempel fått med oss kvartersstrukturen från en stadsdel och det röda teglet från en annan. Resultatet är ett speciellt kvarter som lånar från sin omgivning och samtidigt är unikt mycket tack vare de två tornen, säger arkitekt Oskar Strand på what! arkitektur.

Torn i tegel kombinerar gammalt och nytt

Det är även what! som har varit med i detaljplaneringen och som skapade konceptet om slutna kvarter med torn. Peter Hulting, arkitekt på what! arkitektur, berättar:

- Att ha torn inarbetade i kvarteren på det här sättet är ganska unikt och ger gaturummet en småskalighet, trots tornens höjd. Tornen gör kvarteret skulpturalt och att det blir spännande att titta på. Från vissa håll ser det ut som att de två tornen är separerade, men i verkligheten sitter de ihop och delar hissutrymme och trappuppgång. Allting i kvarteret hänger ihop, med en grund som är fyra våningar och två torn som skjuter upp.

Peter Hulting tillägger:

- Konceptet är nyskapande men inte störande för sin miljö, mycket tack vare kombinationen med teglet, de stora fönsterpartierna indelade med spröjs, samt klassiska kulörval som passar in i omgivningen.

   


  

"När vi skulle välja tegel tittade vi på omgivningen och hämtade inspiration från en närliggande stadsdel som präglas av röda, uppstickande tegelvolymer. Vi gillade Wienerbergers tegel Koppar och hade den stenen uppe som förstaval redan från början. Den har en mörkare röd färg som påminner om de gamla husen och är mycket fin."

Peter Hulting
Arkitekt på what! arkitektur

   

Små detaljer gör stor skillnad

Vid Brf Glasbruket har stort fokus lagts vid att få detaljerna på plats. Främst har man lagt fokus på entréer och vid gatunivå.

- Vid bottenvåningen har vi velat skapa en välkomnande och omhändertagen känsla. Därför har vi lagt mycket tid på att utarbeta detaljerna här. Vi har indragna hörn vid entréerna, så att det bildar små entrétorg. Vi har dragit in teglet vid fönstren och använt en annan fogfärg för att skapa en ram runt fönstret. Samtidigt har vi tryckt fogen i bottenvåningen så att rödheten i teglet lyfts fram. Det ser till och med ut som en annan tegelkulör, men det är bara effekten som man får av den tryckta fogen, säger Oskar Strand.

Peter Hulting kompletterar:

- När vi skulle välja tegel tittade vi på omgivningen och hämtade inspiration från en närliggande stadsdel som präglas av röda, uppstickande tegelvolymer. Vi gillade Wienerbergers tegel Koppar och hade den stenen uppe som förstaval redan från början. Den har en mörkare röd färg som påminner om de gamla husen och är mycket fin. Dessutom fungerade den konstruktionsmässigt också, till skillnad från andra leverantörers alternativ.

Bostäder som möter efterfrågan

Något som arkitekterna på what! lade märkte till vid utvecklingen av Fixfabriken och dess fyra kvarter var områdets brist på större lägenheter. Glasbruket består av 136 bostadsrätter fördelat på 1–5 r.o.k. på 35 till 173 kvadratmeter, vilket innebär att de kan möta olika önskemål och behov.

- Vi försöker att göra bra lägenheter som passar människorna som vill flytta hit. I en av de närliggande stadsdelarna hittar man landshövdingehus med lägenheter som är ganska trånga. De husen har inte hiss heller och är därför problematiska för äldre eller småbarnsfamiljer. Det är just de som söker sig hit. Äldre som vill byta villan mot en lägenhet, men inte vill bo trångt, samt barnfamiljer som inte vill lämna stadsdelen. Så vi har många stora lägenheter, förklarar Peter Hulting och fortsätter:

- Samtidigt ritade vi studiolägenheter med högt i tak, stora fönsterpartier och egen entré mot gatan, samt yteffektiva treor på 60 kvadratmeter. Dessa är som mini-treor, men får en ganska rejäl balkong. Här märker vi stort intresse från unga par. Det är kul att vi får en blandning i husen och att vi kan möta olika behov som det nuvarande beståndet inte har kunnat uppfylla. Dessutom gör tornen att många lägenheter får mycket bra utblickskvalitet, ofta med utblickar i flera riktningar.

Han kompletteras av sin kollega Oskar Strand, som avslutar:

- Det finns något harmoniskt med att det fjärde kvarteret kommer upp nu. Alla kvarter har rött tegel som grund och därmed hänger allt ihop, men varierade detaljer gör att varje kvarter särskiljer sig från sina syskon. Vi är mycket nöjda med Glasbruket samt de första två kvarteren, och det ska bli oerhört kul att se hela området när det har färdigställts.

   

Information om Glasbruket

Projektets namn: Brf Glasbruket
Arkitekt: what! arkitektur
Produkter: EW0466 Koppar
Färdigställt: 2023


 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.




 

Prova våra visualiseringsverktyg

Experimentera med fasadteglets olika förband och fogfärger. Du kan också blanda de olika fasadteglen.




 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.