Skolstart: Rikstens skola kombinerar form och funktion med vackert fasadtegel

Schoolbuilding, Rikstens School in Tullinge

 

I Tullinge i södra Storstockholm hittar man stadsdelen Riksten Friluftsstad. Mellan slutet av 1940-talet och fram till 2004 användes området som flygfält för både militära och civila flyg, men under senare tid har det förvandlats till ett område präglat av småstadskänsla med natur och mångfald i fokus.

Mitt i stadsdelens hjärta hittar man Rikstens skola, till vilken Wienerberger har levererat ljusgrått fasadtegel för att förenkla underhållet, förbättra inomhusklimatet och förlänga byggnadens livslängd.

 

Riksten Friluftsstad är en stadsdel i Botkyrka kommun, mer precist i Tullinge i södra Storstockholm. Området är ett stadsutvecklingsprojekt i samverkan mellan Riksten Friluftsstad AB och Botkyrka kommun och under åren har det utvecklats från ett militär- och civilflygfält till en stadsdel för såväl barn som vuxna.

Totalt kommer cirka 3500 bostäder, 40 000 kvadratmeter kommersiella byggnader och 1000 arbetsplatser att byggas på området fram till år 2032. Och mitt i stadsdelens hjärta hittar man Rikstens skola.

Rikstens skola rymmer cirka 700 elever, från första till nionde klass, och hit har Wienerberger levererat fasadtegel i ljusgrå nyanser som ska skapa en stark förbindelse till områdets historik – och samtidigt kunna hålla måttet under lång tid framöver.

 

Fasadtegel som badar i solljus

Visionen för Rikstens skola var att skapa en plats med fokus på natur och friluftsliv, där naturliga materialval främjar välbefinnandet hos såväl elever som personal. Skolan har en stor skolgård, med möjligheter för utomhusundervisning och ligger i ett naturskönt område med Lida Friluftsgård som granne.

Skolbyggnaderna är på två och tre våningar, placerade i en sluttning ner mot ett öppet fält. Fasaderna mot gatan är byggda helt och hållet av fasadtegel, medan fasaderna som vetter in mot skolgården bryts av med partier av glas och skivor av fibercement. I skolans hjärta, som ligger mitt i byggnaden vid huvudingången, hittar man även den stora matsalen. Här har man valt att använda samma fasadtegel som fasaderna på flera väggar och tack vare ett stort fönsterparti vänt mot söder badar rummet i dagsljus, och tegelstenarna får dansa i solen.

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, berättar:

- Fasadteglet kombineras med en vägg av trälameller som skapar rummets akustik. Tillsammans ger materialen en rustik naturkänsla. Atriumet med tre våningar skapar enhetlighet mellan våningarna och här hittar du även en trevåningshög vägg med solbelysta tegelstenar. Tegel har varit ett givet val för det här projektet, då det är ett material som är både hållbart och vackert.

 

Schoolbuilding, Rikstens School in Tullinge
Schoolbuilding, Rikstens School in Tullinge

Färgval inspirerat av naturen

Naturen har även stått för inspiration färgsammansättningen, både invändigt och utvändigt. Färgvalen går i naturens toner och materialen har valts ur ett miljömedvetet perspektiv. Att pryda fasaderna med ljusgrått fasadtegel från Wienerberger var därför den perfekta lösningen, då det både passar in i omgivningen och matchar den miljömedvetna visionen.

Det ljusa teglet är ett genomgående material som får byggnaderna att hänga ihop, och tillsammans med de övriga materialen skapas en harmoni som inte bara är estetiskt tilltalande – utan som även främjar välbefinnandet.

Schoolbuilding, Rikstens School in Tullinge
Schoolbuilding, Rikstens School in Tullinge

Fasadtegel – ett bra alternativ för skolmiljöer

Idag vet vi hur viktigt det är att skapa ett bra inomhusklimat i skolor, men ändå ser man elever och skolpersonal spendera majoriteten av sina dagar i lokaler som inte håller måttet. Brist på dagsljus, otillräckliga akustiklösningar och föroreningar i luften kan vara konsekvenserna av ett felaktigt val av byggmaterial.

Med byggnader murade helt i tegel får man ett naturligt och bra inomhusklimat, tack vare materialets rena och oorganiska ingredienser. Ett tegelhus släpper dessutom inte ut allergiframkallande ämnen och har inga täta membran som hindrar huset från att andas. Filip Davidsson, förklarar:

- Tegel har flera fördelar. Det är vackert och tidlöst, men även hållbart och enkelt att underhålla. Till skillnad från de flesta andra byggmaterialen reglerar en inomhusvägg av tegel till viss del fuktigheten utan hjälp av mekanisk ventilation. Du får även en stabil innertemperatur och bättre ljuddämpning med tegelväggar. Att man har valt att bygga Rikstens skola med fasadtegel, och även ta med tegelväggarna in i själva byggnaden, är därför inte bara ett arkitektoniskt smart knep – utan även en väldigt bra lösning för att främja välbefinnandet för de personerna som ska nyttja lokalerna.  

 

Information om Rikstens skola

Projektetnamn: Rikstens skola
Arkitekt: Aros Arkitekter (Sweco)
Opført: 2016/2017

 

_______


Vi finns här för dig

Det betyder att vi mer än gärna hjälper dig att hitta rätt lösning för ditt nästa projekt! Kontakta oss för råd och vägledning.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med hållbarhet?

Få vårt nyhetsbrev och få inblick i de åtgärder vi är stolta över, och hur vi arbetar med att minska CO2 i vår produktion.

Anmäl dig här

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.