Framtidens murare sponsrades av wienerberger

Yrkes SM 2024 | Wienerberger AB

 

Att vara murare är ett av få yrken idag som fortfarande är ett riktigt hantverk. Det är sleven, tegelstenen och bruket som gör väggen. På wienerberger vill vi bidra till att ännu fler ungdomar får upp ögonen för muraryrket och därför sponsrade vi årets Yrkes-SM, den 23–25 april, i Karlstad med 2 000 fasadtegel. När tävlingsdammet lagt sig var det Elin Johansson från Strömbackaskolan i Piteå som tog hem guldmedaljen i murarklassen.

 

Murverkets historia är fascinerande och det är tack vare våra murare, som genom alla tider har varit handen bakom hantverket, som vi har möjlighet att än idag kunna beundra flera av dessa fantastiska byggnader. Något som också har bestått är stoltheten över att vara murare.

När det gäller att få fler unga att intressera sig för hantverket och utbilda sig till murare, har Yrkes-SM en viktig funktion. Yrkes-SM arrangeras vartannat år och är ett mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar.

Tävling möjliggörs med wienerbergers fasadtegel

Tävlingarna pågår under tre dagar och syftet är inte bara att kora nya mästare. Det handlar bland annat om att också öka kunskapen och kännedomen om vilka olika karriärvägar som finns inom yrkesutbildningsområdet. Ett annat mål är att öka statusen, intresset och attraktionskraften för medverkande yrken och yrkesutbildningar. För att tävla i Yrkes-SM får man inte vara äldre än 25 år och de ungdomar som tävlar går eller har gått en yrkesutbildning i ett representerat yrke.

För oss på wienerberger är Yrkes-SM ett mycket viktigt evenemang och därför valde vi att sponsra mästerskapet med 2 000 fasadtegel. De tävlande i kategorin murverk murade sina väggar med wienerbergers fasadtegel.

Kul att mura

En som redan är såld på murning är 19-åriga Elin Johansson, som kommer från Älvsbyn och som studerar det sista året på Bygg- och anläggningsprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå. Här har hon valt inriktningen murare/plattsättare.

– Det var det som var roligast av de inriktningar vi provade. Som murare/plattsättare får man liksom se vad man gjort, det blir ett färdigt resultat. Det är också lite ”pilligt”, med små bitar, och det gillar jag. Men jag har inte bestämt mig för om jag vill bli murare eller plattsättare, båda yrkena är ganska kul, säger Elin Johansson.

Det var i samtal med sin lärare och mentor som Elin bestämde sig för att anmäla sig till Yrkes-SM.

– Jag tänkte faktiskt inte så mycket på vad det skulle innebära. Men på invigningen blev det nervöst, sedan släppte det och sedan var det ganska nervöst på prisutdelningen igen.

Elin höll alltså nerverna i styr under den viktigaste delen, själva tävlingsmomentet. Det gick ut på att mura två väggar, vars utformning anspelade på att årets Yrkes-SM hölls i Karlstad. Till exempel skulle solen på den ena väggen symbolisera ”sola i Karlstad”. Elins taktik var att börja med 2024-väggen, för att sedan gå över till nästa vägg och göra allt utom putsningen. Därefter hann hon börja på båten och kapa bitar inför den sista dagen.

– På torsdagen gjorde jag båten, solen och putsningen. Det svåraste var några av kapningarna, där fastnade jag lite. Men jag hann bli klar med allt, även om det var ganska klurigt och jag missade några grejer, säger Elin Johansson.

   

"Som murare/plattsättare får man liksom se vad man gjort, det blir ett färdigt resultat. Det är också lite ”pilligt”, med små bitar, och det gillar jag."

Elin Johansson

En oväntad vinst

Elins känsla i kroppen, när domarna skulle kontrollera ett antal mätpunkter på väggarna, var i alla fall god. Hon visste att det hade gått ganska bra och hon hoppades på en plats på pallen.

– Men det kändes inte som jag skulle vinna och för att vinna krävs det också lite tur, att domarna har mätt på de ställen man har mest rätt på. Så när de ropade upp mitt namn blev jag väldigt glad, men också nervös. Så händerna skakade lite och jag förstod inte riktigt vad som hade hänt. Det var roligt att tävla, men också lite stressigt. Så vi får se om det blir fler tävlingar längre fram.

Väl hemma i Älvsbyn slumpade det sig så att helgen efter Yrkes-SM var ”50 dagars”, alltså 50 dagar kvar till studenten.

– Så det blev en kväll med kompisarna ute på stan i Piteå för att fira.

För Elin återstår det alltså en dryg månad av studietiden, innan hon ska ut i arbetslivet för att påbörja sin lärlingsperiod. Om det blir som murare eller plattsättare återstår som sagt att se.

– Jag gillar att arbeta med tegel och som murare ser du resultatet direkt, medan det inom plattsättning är lite längre processer. Sedan kan det vara lite tungt att jobba med tegel. Å andra sidan är tegelstenar inte lika sköra som plattor, så vi får se helt enkelt, avslutar den svenska mästaren i murning.


 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden.



 

Prova våra visualiseringsverktyg

Experimentera med fasadteglets olika förband och fogfärger. Du kan också blanda de olika fasadteglen.




 

Inspirerande bok om tegel och murverk

Ett uppslagsverk med inspiration, kollektion och kunskap i en och samma bok – för arkitekten.




 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.