Falkoner Alle. Brick Award 22 Category "Living together". Mangor & Nagel A/S. close-up of facade
© Niels Nygaard

   

Brick Award 24

De 50 nominerade projekten har valts ut

År 2024 kommer Brick Award, det internationella arkitekturpriset som tilldelas byggnader med tegel, att äga rum.

Av 743 inlämnade projekt har 50 byggnader valts ut och nominerats för att vinna BRICK AWARD 24, som kommer att delas ut på en stor mässa i Wien sommaren 2024. Alla nominerade projekt kommer att presenteras i BRICK BOOK 24, som publiceras i samband med utdelningen av priset.

Danska Hvinningdalskyrkan är nominerad

Som det enda skandinaviska projektet är Hvinningdalskyrkan i Danmark nominerad i kategorin " Sharing public spaces”.

Projektledare Peter Voldstedlund från Friis & Moltke Architects berättar om det grundläggande konceptet som ligger bakom kyrkans unika arkitektur:

- Platsen ligger otroligt vackert på en kulle med fin utsikt över området, och vi har orienterat byggnaden så att den utnyttjar solens gång över himlen optimalt och samtidigt tar hänsyn till vindförhållandena.

Kategorierna

Projekt från 54 länder lämnades in inom de fem kategorierna:

  • Feeling at home
  • Living together
  • Working Together
  • Sharing public spaces
  • Building outside the box

Se mer om kategorierna här

Juryn

Juryn består av fem erkända och internationella arkitekter. De utser en vinnare i varje kategori och även en totalvinnare. Om du vill se vem som sitter i juryn, titta här.

Så gick Brick Award 22

50 projekt från hela världen deltog i slutspurten om att vinna årets priser i de fem kategorierna och Grand Prize, när Brick Award gick av stapeln den 9 juni 2022.

Det svenska projektet Basaren i Stockholm tillhörde de som nominerats till Brick Award 2022 i kategorin Living Together.  Byggnaden har ritats av Wingårdhs och med sina två ovala former tar Basaren plats, utan att skrika för högt. Den mycket speciella runda tegelbyggnaden som idag inrymmer lägenheter på Hantverkargatan i Stockholm.

Danske Jesper Gottlieb ingick i 2022 års jury. 

Jesper Gottlieb i Brick Award jury 2022


 

"Jag tycker att det är viktigt att delta i Brick Award, så att vi kan hitta nya gränser för hur vi kan arbeta med tegel. Det är just vad det här arrangemanget bjuder in oss för. Brick Award betyder mycket för mig eftersom jag själv har varit lycklig nog att få ta emot två priser. Att vara en del av juryn är en av de största höjdpunkterna i min karriär."

Jesper Gottlieb
Arkitekt och kreativ direktör hos Gottlieb Paludan Architects

Ett internationellt arkitekturpris

Brick Award har sedan det delades ut första gången 2004 etablerat sig som ett internationellt erkänt arkitekturpris, som Wienerberger AG står bakom. Brick Award delas ut vartannat år för innovativ tegelarkitektur som visar spännvidden i användningen av keramiska produkter till väggar, fasader, tak och beläggningar. 

Ett av syftena med Brick Award är att stärka allmänhetens fokus på teglets estetiska och funktionella aspekter som byggnadsmaterial.

Även om Wienerberger står bakom arkitekturpriset så är det ett oberoende pris och användningen av Wienerberger tegelprodukter är därför inget krav för att kunna delta.

Totalt 50 projekt från hela världen deltar i slutspurten om årets priser, som delas ut i fem kategorier efter bedömning av en internationell expertjury.

De fem kategorierna kan variera något från år till år. 2022 års kategorier var: 

  • Feeling at home
  • Living together
  • Working together
  • Sharing public spaces
  • Building outside the box

Vinnarna av Brick Award offentliggörs vartannat år under en prisutdelning och presenteras tillsammans med de 50 nominerade projekten i den eleganta internationella Brick Book.

Priserna i årets Brick Award består av pengavinster som uppgår till närmare 30.000 euro och delas ut i de fem kategorierna – varav ett projekt får ta emot årets Grand Prize.

Du kan läsa mycket mer om Brick Award här: Brick Award.  Här kan du också se projekten som nominerades till Brick Award 22.

   

Brick Award 2022: Vinnarna

Se de 6 vinnarna av Brick Award 2022 här.

Brick Award: Svenska projekt

Se de svenska projekten från Brick Award här.

   

Siste artikler

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.