Fasadtegel: EW2287 Cinnober | Sköndalsskolan, Stockholm
© Fotos: White Arkitekter

   

CO2-besparande fasadtegel får nybyggnation att smälta in i Sköndalsskolans historiska miljö

Nu byggs en ny del av Sköndalsskolan i södra Stockholm. Den nya skolbyggnaden, ett tillägg till en äldre skolbyggnad från 1950-talet, designas för att skapa en inspirerande miljö med respekt för de historiska värdena. Tack vare CO2-besparande fasadtegel från vår LESS-serie får byggnaden en vacker och varierad estetik som smälter in i den befintliga skolmiljön.

   

KONTAKTA OSS

Säljsupport
T. +46 (0) 77 14 24 350
E. info@wienerberger.se

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV ...

och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

KONTAKTA OSS

Säljsupport
T. +46 (0) 77 14 24 350
E. info@wienerberger.se

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV ...

och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Sköndalsskolan uppfördes efter ritningar av arkitekten Cyrillus Johansson och invigdes 1953. På skolan går det cirka 500 elever och med eleverna jobbar cirka 80 personer.

Nu finns det ett behov av ytterligare elevplatser. Dessutom ska en tillfällig paviljong avvecklas. Den nya byggnaden kommer att innehålla sex nya klassrum samt stödytor, vilket innebär över 100 nya elevplatser efter att den nya byggnaden står klar.

Bakom gestaltningen står White Arkitekter, med arkitekt Johanna Hallgren i spetsen. Hon berättar:

- Vårt arbete började med en vision om att skapa ett nytt byggnadstillskott som skulle samspela med den ursprungliga skolan.

Den gamla byggnaden i rött tegel är ett exempel på en tidstypisk skola och arkitekturen är djupt förankrad i Stockholm. Därför har det nya tillskottet designats med särskild omsorg för att smälta in och komplettera det som redan finns. Det bidrar wienerbergers fasadtegel till.

Tegelfasad som är mer än bara en vacker yta

En av de mest framträdande detaljerna i den nya byggnaden är fasaden, klädd i fasadtegel från vår serie LESS. LESS-teglet är ett innovativt alternativ som är CO2-besparande – utan att göra avkall på vare sig kvalitet eller design.

- Vi ville använda ett material som inte bara passade den estetiska visionen utan också var ett hållbart val för framtiden. LESS-teglet var perfekt för vårt syfte. Färgerna och skiftningarna i tegelstenarna gav oss det liv vi ville ha på fasaden, samtidigt som det är ett material med lägre klimatpåverkan, förklarar Johanna Hallgren och fortsätter:

- Vi letade efter rött tegel, men det finns oerhört många nyanser som alla uttrycker sig på olika sätt. Stenen vi valde passade med den befintliga skolbyggnadens tegel.

Till projektet har vi levererat vårt fasadtegel EW2287 Cinnober, ett rött slaget fasadtegel med guldgula och violetta färgnyanser. Cinnober har utvecklats med det klassiska röda fasadteglet som utgångspunkt och är både inspirerat och döpt efter färgpigment med en lång tradition inom byggandet.

KONTAKTA OSS

Säljsupport
T. +46 (0) 77 14 24 350
E. info@wienerberger.se

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV ...

och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Fasadteglet är känt för sin vackert djupröda och intensiva färg, samt sin vackra nyansvariation som skapar liv och rörelse – vilket var viktigt för arkitekterna.

- Med detta fasadtegel fick vi både de miljöfördelarna och den estetiska variationen vi eftersträvade, säger Johanna Hallgren.

"Vi ville använda ett material som inte bara passade den estetiska visionen utan också var ett hållbart val för framtiden. LESS-teglet var perfekt för vårt syfte. Färgerna och skiftningarna i tegelstenarna gav oss det liv vi ville ha på fasaden, samtidigt som det är ett material med lägre klimatpåverkan."

 Johanna Hallgren
Arkitekt, White Arkitekter

Ett avskalat tillägg till befintlig skolmiljö

Sköndalsskolans fasadutformning är både enkel och detaljerad. För att skapa en känsla av höjd och rytm har varje fönster inramats med en relief, där teglet är indraget med två centimeter runt fönstren. Detta skapar en vertikal rörelse i fasaden som betonar byggnadens höjd, samtidigt som den hämtar inspiration från befintlig skolbyggnad. För att ytterligare framhäva fasadens vertikalitet kommer man att använda rullskift.

- Vårt uppdrag var att göra en varsam förlängning av den äldre byggnaden. Tegel var ett naturligt val för oss. Vi ville att det nya skulle kännas som en del av den ursprungliga skolmiljön, men samtidigt ha sin egen karaktär. Med detaljer som reliefer har vi kunnat skapa något nytt men som ändå återkopplar till Cyrillus Johanssons arkitektur, berättar Johanna Hallgren och fortsätter:

- Vårt koncept gick ut på att gestaltningen skulle vara ett varsamt och avskalat tillägg till den befintliga miljön. Med hjälp av materialen har vi kunnat skapa detaljer som ger liv åt fasaderna, men som ändå har respekt för det befintliga. Vi har också tagit med materialen in, genom att ha omålade betongväggar i klassrummen och tegel i trapphus och hissutrymme, vilket ger materialitet och kulör till de interiöra miljöerna.

Den nya skolbyggnaden ska stå klar senast oktober 2025. Som komplement till de vackra tegelfasaderna kommer en konstnär även att skapa ett konstverk ute på fasaden, som ska pryda skolan som ett slags emblem.

- Konstverket kommer att tillverkas i ett plastmaterial, där mönstret bland annat sätts i mitten av fasaden som ett emblem ovanför entrén. Det kommer även att skapas ett konstverk inomhus på tegelväggen, som barnen kommer att kunna känna på, berättar Johanna Hallgren.

Genomtänkt arkitektur – och självklara materialval

Utgångspunkten för White Arkitekter var att jobba med SISAB:s konceptskola, som erbjuder ett färdigt upplägg och en planlösning som utgår från en huvudentré samt ett kapprum i mittenkärnan – kring vilket klassrummen fördelas. Byggnaden ersätter en tidigare förskola, som nu rivs, samtidigt som det finns barn i paviljonger på tomten som ska få flytta in i den nya skolbyggnaden.

Målet var att placera den nya skolbyggnaden så att så mycket skolgårdsyta som möjligt kunde behållas. Den tillfälliga paviljongen skulle också kunna stå kvar under byggnationen.

Arkitekternas ledord för projektet är varsamt, värdigt och avskalat – vilket inkluderar såväl de interiöra som exteriöra ytorna.

- Vi har arbetat efter ett genomtänkt koncept, som sätter eleven i fokus. Som elev koncentrerar man sig på olika sätt och det kräver olika slags klassrum och grupprum. Konceptskolan är gjord för detta, då det möjliggör variation och att ha grupprum i direkt anslutning till klassrummet. Samtidigt har vi fokuserat mycket på att få in dagsljuset så att barn och personal håller sig pigga och alerta hela dagarna. Fasaderna kommer därför att ha stora och högt sittande fönster, så att ljuset tar sig långt in i byggnaden, förklarar Johanna Hallgren.

Att välja fasadtegel var en självklarhet för både SISAB och White Arkitekter.

- Vårt uppdrag handlade om att skapa något nytt som blir en naturlig del av den befintliga miljön. Därför kändes det som en självklarhet att välja tegel. Samtidigt är det ett gediget och slagtåligt material som även SISAB ser positivt på, eftersom det endast kräver minimalt underhåll, avslutar Johanna Hallgren.

   

Information om Sköndalsskolan

Projektets namn: Sköndalsskolan
Beställare: SISAB
Arkitekt: White Arkitekter
Produkter: EW2287 Cinnober LESS
Färdigställt: 2025


 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.