Majorstuhjemmet - En ny mötesplats för äldre byggd med CO2-reducerat fasadtegel

Brick: EW2284 Terracotta | Majorstuhjemmete, Norway

3D: Dyrø & Moen Arkitekter AS

 

I stadsdelen Frogner bjuds de äldre snart in till det nya äldreboendet Majorstuhjemmet med spännande faciliteter.

Byggprojektet har fokuserat på hållbarhet med målet att minska CO2-utsläppen och uppfylla de stränga kraven för miljöcertifieringen BREEAM-NOR. Genom att välja tegel som huvudmaterial för fasaden kunde arkitekterna och byggherren uppfylla kraven på kvalitet och visuellt uttryck och få en ytterligare miljöfördel eftersom det valda teglet produceras med mindre koldioxidutsläpp än motsvarande slaget fasadtegel.

 

Majorstuhjemmet håller på att byggas om till ett nytt vårdhem med 120 äldrebostäder och ett dagcenter på den öppna bottenvåningen med kafé, sällskapsrum och sinnesträdgård på bakgården. Det är Oslobygg KF som är byggherre för det här byggprojektet.

Fasadtegel med lägre CO2-utsläpp

Oslobygg och arkitektbyrån Dyrø og Moen AS med projektledare och högskolearkitekt Liv Randi Mauseth har arbetat med projektet länge och kraven på både byggarbetsplatsen och materialen var höga.

- De lagstadgade kraven var att byggnaderna skulle ha hög kvalitet och byggas med hållbara material. Det var därför vi valde tegel som huvudmaterial. Teglet passar också in mycket bra i stadsdelen eftersom det är ett område där det redan finns mycket tegel, berättar Mauseth.

Att välja rätt tegel var viktigt för det här byggprojektet och det var arkitektbyrån tillsammans med entreprenören som föreslog vårt fasadtegel Terracotta LESS åt byggherren Oslobygg. Alla parter var överens om det här teglet, som är en modern variant av det klassiska röda teglet. Ett val som Mauseth är mycket nöjd med:

- Vi blev förälskade i Terracotta LESS, eftersom det är ett tegel med en grundfärg som passar in i omgivningen och ett tegel med mycket variation. Detta gjorde det möjligt att uppnå olika fasaduttryck genom att välja två olika fogfärger istället för två olika tegel. På bottenvåningen finns ett götiskt förband med utskjutande kupor, mellan tegelpelare som bär den utkragade fasaden uppåt emot bostadsvåningarna. Språnget i tegelfasaden och ändringen av förbandet speglar byggnadens innehåll, som ändras från det utåtriktade på plan 1 till det privata på de övre våningarna. Mellan plan 2 och 7 finns det ett vilt förband som gör det lättare att kamouflera tegelbjälkarna. Dessutom finns det infällda skift vid fönsterfälten för att skapa ett större spel uppöver fasaden. En hel del arbete har lagts ner på tegeldetaljerna, och det har varit fantastiskt roligt.

   


EW2284 Terracotta LESS

Ett rött slaget fasadtegel med vita nyanser. Terracotta är ett modernt grepp på det klassiska röda fasadteglet och vi älskar hur den röda grunden arbetar tillsammans med den vita lerslöjan. Terracotta kan lätt kombineras med flera av våra röda fasadtegel, exempelvis EW2207 Rød lys eller EW2277 Gammelrød m/ spel.

   

Detta är en av de första byggnaderna i Norge som använder LESS, som är ett fasadtegel med exakt samma format och utseende som ett traditionellt slaget fasadtegel, men med lägre CO2-utsläpp eftersom det bränns med biogas och utnyttjar grön energi. LESS-fasadteglet har EPD- och ECO-Product-klassificering som stämmer väl med byggprojektets stränga miljökrav i syfte att bli certifierat enligt BREEAM-NOR Excellent samt målet att sänka CO2-utsläppen för NZEB-certifieringen.

   

Liv Randi Mauseth, sivilarkitekt | Dyrø og Moen AS"De lagstadgade kraven var att byggnaderna skulle ha hög kvalitet och byggas med hållbara material. Det var därför vi valde tegel som huvudmaterial.

Teglet passar också in mycket bra i stadsdelen eftersom det är ett område där det redan finns mycket tegel."

Liv Randi Mauseth
Högskolearkitekt | Dyrø og Moen AS

   

Ett nytt hem för äldre byggt med yrkesstolthet

Brick: EW2284 Terracotta | Majorstuhjemmete, Norway
Foto: Dyrø & Moen Arkitekter AS

För Mauseth var det viktigt att utforma en byggnad som skulle vara ett bra hem för de boende, en bra arbetsplats för personalen och en attraktiv plats att besöka för släktingar och grannar.

- Visionen för själva byggnaden från oss och Oslobygg var att den skulle kännas som ett hem och inte som en institution. Det var viktigt att vi använde bra material och gav byggnaden färg. Majorstuhjemmet ska vara en flexibel byggnad med många användningsområden för de boende och andra äldre i stadsdelen. Kvarterskaféet är byggnadens hjärta, det är öppet för alla och förbinder torget med bakgården där sinnesträdgården ligger, berättar Mauseth.

Mauseth betonar att det har varit ett bra samarbete under hela processen och att det här är en byggnad som hon är stolt över.

- Majorstuhjemmet ska vara en flexibel byggnad som kommer att bestå. Det har varit ett projekt med bra samarbete mellan alla parter! Det var särskilt roligt att arbeta med murare som har genuin yrkesstolthet. Varje tegelsten har lagts med stor omsorg. Jag har personligen varit förtjust i tegel sedan min studietid, jag har arbetat mycket med trä och därför var det verkligen trevligt att få använda tegel igen. Majorstuhjemmet har helt enkelt varit ett riktigt roligt projekt, avslutar Mauseth.


 

Information om Majorstuhjemmet:

Projektets namn: Majorstuhjemmet
Byggherre: Oslobygg KF
Arkitekt: Dyrø og Moen AS
Produkt: EW2284 Terracotta LESS
Färdigställt: Våren 2024


 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 

Miljöbyggnads-dokumentationspaket

Har du frågor om våra produkter eller vill du få vårt dokumentationspaket för ditt Miljöbyggnad-bygge?
 


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.