Från skeppsvrak till hållbar, guldcertifierad fasadtegelbyggnad

Sustainable project Skibet

 

Med gult, handslaget fasadtegel i många gula nyanser har det i samarbete med Wienerberger lyckats att skapa ett samspel mellan ett spännande, nytt bostadsbyggnadsprojekt i Køge Kyst, som kallas Skibet och den omkringliggande kustlinjen.

Byggprojektet är hållbart och har fått DGNB:s guldcertifiering.

 

Byggnadsprojektet Skibet i Køge Kyst har fått DGNB Guld. Rent visuellt ska byggnaderna återspegla det omkringliggande kustområdet.

Det är arkitektkontoret Vandkunsten som är arkitekt för byggprojektet och enligt arkitekt Susanne Schelde, som har stått för det spännande byggprojektet, är valet av det gula, handslagna fasadteglet från Wienerberger det helt rätta valet, eftersom det gula fasadteglet har många ljusa nyanser och färgspel och en sandad och rustik yta. Det matchar på så sätt den stora, ljusa strandängen runt bostadskvarteret, och därmed en fasad som skapar visuellt sammanhang i staden och rent estetiskt bidrar till ett levande och omväxlande stadsrum. 

 

Vrakfynd gav namn till byggprojekt

Ett sensationellt fynd av ett 500 år gammalt skeppsvrak på en byggtomt har dels försenat, dels också givit namn åt bostadsbyggnadsprojektet Skibet i Køge Kyst. Skibet är totalt 9 600 kvadratmeter stort och uppförs som en blandning av familjebostäder och bostadsföreningar för personer på 50 år och äldre.

Skibet tillsammans med arkitekten följer historien, både vad gäller namnet och själva arkitekturen, som tar sin inspiration i och lever upp till de kringliggande strandängarna. Detta gäller inte minst för valet av material.

Med fyndet av skeppsvraket har vi att göra med en historiskt intressant byggtomt. Och för oss är det fantastiskt att de spektakulära omständigheterna lagras in i själva byggnaderna. Med namnet Skibet och förankringen av kustområdet i det arkitektoniska uttrycket kommer bostadsbyggnadsprojektet att kommas ihåg i många år framöver.

 

Sustainable project Skibet

Hållbart byggprojekt

Alla bostäderna är uppförda i ljusa kvalitetsmaterial som tillsammans med ljusinfallet skapar de optimala ramarna för ett härligt hem vid Køge Kyst. Hela byggprojektet är hållet i hög arkitektonisk kvalitet med sinne för detaljer.

Bostäderna är uppförda i hållbarhetscertifierade material som skapar ramarna för de två längorna, som tillsammans bildar ett kvarter. Skibet är som nämnts ett DGNB-certifierat byggprojekt, vilket betyder att DGNB har bedömt den ekonomiska, sociala, miljömässiga, tekniska och processrelaterade hållbarheten.

Bostäderna i Skibet är optimerade för att få ett fantastiskt ljusinfall och det spirande utelivet bjuder in naturen i området. Här finns plats för lek, avkoppling och informella sammankomster. En picknick, en bok eller lekplatsen på den trevliga gården. De många gemensamma ytorna flätas naturligt samman med bostadens mer privata rum och skapar ett öppet grannskap. 

Sustainable project Skibet
Sustainable project Skibet

Plats för mångfald

Projektet är förankrat i visionen om att skapa ramar för ett byggprojekt som ska främja en sociokulturellt och socialt hållbar utveckling av det framtida området vid Søndre Badestrand i Køge. Projektet ger socialt värde och variation i befolkningssammansättningen i Køge Kyst-området genom att tillföra flera olika befolkningsgrupper och ge de boende möjlighet och incitament att bo kvar under en lång rad år. Denna vision konkretiseras genom ett byggprojekt av hög arkitektonisk kvalitet och detaljering, där både miljömässiga, ekonomiska och socialt ansvarsfulla aspekter är inarbetade utifrån ett långsiktigt perspektiv och har bland annat tilldelats DGNB:s Guldcertifiering.

En tredjedel av projektet är så kallade livsstilsbostäder 50+, som Pesiondanmark har utvecklat i samarbete med Realdania.

50+-bostäderna kommer att inrymma en rad faciliteter som ska skapa ramen kring gemensamma aktiviteter för de boende. Exempelvis gemensamt kök, verkstad och uterum, växthus, tvättstuga och bibliotek.   

 

Information om Skibet

Projektetnamn: Skibet
Arkitekt: Vandkunsten
Opført: 2020
Certifiering: DGNB Guld

 

_______


Ska du bygga hållbart?

Gå på upptäcktsfärd bland vårt slagna LESS-fasadtegel, som finns i 21 färgvarianter. 

Läs mer om LESS här

Vill du veta mer om hur vi arbetar med hållbarhet?

Få vårt nyhetsbrev och få inblick i de åtgärder vi är stolta över, och hur vi arbetar med att minska CO2 i vår produktion.

Anmäl dig här

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.