Retro-serien: Ljust fasadtegel inspirerat av den nordiska naturen

Brick: Finnish Retro series

 

Den finska Retro-serien är både klassisk och modern. Det vita, beige och gråa fasadteglet, som är ett urval ur serien, är inspirerat av den nordiska naturen med björkar, klippor och snö som speglas i stadens byggnader.

Lär dig mer om det strängpressade fasadteglet från vårt tegelverk i Finland, som bidrar med enkelhet och stilrena linjer.

 

Retro-serien med vårt ljusa, finska fasadtegel stödjer byggnadernas geometri med enkelhet, precision och en dämpad färgpalett. Serien består av 10 olika fasadtegel, varav sex har varma färgtoner i vitt, beige eller grått, som kan kombineras kors och tvärs, antingen som mjuka kontraster eller för att få ett raffinerat ton-i-ton-uttryck.

Fasadteglet passar bra in i den nordiska naturen med björkar, klippor och snö som speglas i stadens byggnader. Teglet har också fått sitt finska namn efter björkbark, rimfrost, lin och linne, som framhäver dess stilrena och nordiska look med naturliga material som inspiration.

Strängpressat fasadtegel med struktur

Alla fasadtegel i retro-serien är traditionella strängpressade fasadtegel, som har ett stramt och exakt uttryck. Men fasadteglens yta är lätt strukturerad för att få ett mer nyanserat och patinerat utryck.

Serien levereras i MRT60-format (285 x 85 x 60 mm) och är smalare än ett fasadtegel med danskt normalformat. Formatet kan bidra till att framhäva en byggnads horisontella linjer och skapa ett elegant uttryck.

Less is more med ljust fasadtegel

Retro-seriens klassiska och enkla strängpressade fasadtegel med vita, beige och grå nyanser är inspirerat av den nordiska designtraditionen där "Less is more".

Retro Super Vit

Ett kritvitt strängpressat fasadtegel med en naturligt levande struktur. Super Vit är en älskad finsk klassiker, som med sin rena färg elegant skärper byggnadens geometri. Super Vit kan med fördel muras upp med ett vitt murbruk för ytterligare precision.
 

Retro Vit

Retro Vit är ett vitt strängpressat fasadtegel med en naturligt levande struktur. Björkträdets ljusa stam är inspirationen till det här fasadteglets mjukt vita färg. Mura upp Retro Vit med ett murbruk som har en matchande vit färgnyans för att få ett klart uttryck.

 

Retro Gulaktig

Retro Gulaktig är ett krämfärgat strängpressat fasadtegel med en naturligt levande struktur som fått sitt namn av rimfrost. Retro Gulaktig fungerar med sin varma vita nyans bra på egen hand, men kan med fördel kombineras med Retro Vit och Retro Ljusgrå för ett exklusivt ton-i-ton-uttryck.

Retro Ljusgrå

Retro Vit är ett ljust beigefärgat strängpressat fasadtegel med en naturligt levande struktur. Lätta sommartextilier av naturfärgat lin inspirerade färgen för det här fasadteglet. Mura upp Retro Ljusgrå med ett murbruk i samma nyans för ett elegant dämpat uttryck.
 

Retro Mellangrå

Ett gråbeige strängpressat fasadtegel med en naturligt levande struktur. Retro Mellangrå är ett par färgtoner mörkare än sin släktning Retro Ljusgrå. Ljusgrå och Mellangrå klär varandra, men Mellangrå fungerar också bra som varm kontrast till Super Vit.

 

Retro Mörkgrå

Ett grått strängpressat fasadtegel med en naturligt levande struktur. Mörkgrått är det senaste skottet på Retro-seriens stam och skiljer sig från Ljusgrå och Mellangrå med sin kyligt gråa ton. Mörkgrå fungerar perfekt med ett murbruk i samma gråa färg.

 

Finskt fasadtegel för Miljöbyggnad-certifierat byggande

Det finska fasadteglet är, i likhet med det danska, populärt bland arkitekterna i Sverige. 

Ett av de projekt som nyligen uppförts med vårt fasadtegel från den finska Retro-serien är Brf Aero i Malmö. 

Här har Jais Landén Krantz Arkitekter bland annat valt Retro Super Vit för det nya bostadsbygget i området Bulltofta Friluftsstad, som snart står färdigt.

    

    

Retro-serien skiljer sig från många av våra andra fasadtegel eftersom teglet produceras med MRT60-formatet, vilket innebär att det är smalare än det traditionella danska fasadteglet.  

- MRT60-formatet ger fasadteglet lägre ytvikt per kvadratmeter fasad eftersom fasadteglen är smalare. Dessutom är detta ett håltegel med låg densitet, som också bidrar till ett betydligt mindre CO2-avtryck. Alla fasadteglen i Retro-serien har produktspecifika EPD:er, som bidrar till att få poäng i Miljöbyggnad-systemet, berättar Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger.

Produktionen av Retro-seriens fasadtegel är dessutom ISO14001-certifierad, vilket också bidrar till poäng för byggnader som ska Miljöbyggnad-certifieras.


 

Brochure - mock-up - Miljöbyggnad

Så här bidrar vi till Miljöbyggnad

Behöver du dokumentation för ditt Miljöbyggnadsprojekt?

Se hur våra produkter bidrar till ordningen och beställ vårt Miljöbyggnads-dokumentationspaket här.


 

Fasadtegel för renovering och nybyggnation?

Behöver du rådgivning om fasadtegel som är utvecklat för byggnader med speciella krav på färgspel och estetik?

Kontakta våra arkitektkonsulter här

Gillar du finskt fasadtegel?

Vi har också en finsk serie med fasadtegel som har grov yta och en mörk färgpalett som bidrar till ett grovhugget och urbant uttryck.

Läs mer om Rustik-serien


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.