Strandholmen har ett CO2-besparande, ljust fasadtegel

Brick: EW0109 Hvid Marmor | Strandholmen, Norway

 

Bostadsprojektet Strandholmen erbjuder havsutsikt, hög komfort och lugn miljö, och använder fasadtegel med ett hållbart och CO2-besparande material som passar in fint i området. Efter en omsorgsfull process valde Adapt Arkitekter slutligen en ljus tegeltyp som ger en lugn och enkel fasad. Utöver fasadteglets traditionella egenskaper har LESS-teglet dessutom betydligt lägre CO2-utsläpp.

 

Bostadsprojektet Strandholmen består av tre byggnader, med idylliskt läge längs strandkanten i Holmestrand och gångavstånd till strand, brygga, Holmestrands station och allt som staden erbjuder. Det är Adapt Arkitekter som har ritat byggnaderna för uppdragsgivaren och byggherren Seltor Bolig AS och Bane Nor Eiendom.

Ljust fasadtegel med lugnt färgspel

När fasaderna utformades ville Adapt Arkitekter använda ett robust material i fasaden, och de fick göra flera platsbesök för att hitta det rätta materialet. Efter en omsorgsfull process valde de slutligen fasadtegel som huvudmaterial i fasaden. 

- Både vi och byggherren ville bygga med fasadtegel. Det är ett mycket fint material som ser robust och vackert ut, och det smälter väl in i omgivningen mot havet och den välbekanta, dominerande fjällväggen i bakgrunden. Vi ville också att de tre olika byggnaderna skulle uppfattas som en helhet, förklarar Roar Svendsen, vd hos Adapt Arkitekter. Han tillägger: 

- Vi är mycket glada över att kunna välja fasadtegel eftersom det är ett så starkt material som tål att stå obehandlat år efter år.  

När Adapt Arkitekter skulle välja den perfekta tegeltypen var det viktigt att hitta rätt färgbalans i uttrycket.  

- Vi ville ha tre ljusa byggnader som inte var för ljusa och för kalla, men inte heller för gråa och dominerande. Det var viktigt att hitta en tegeltyp som hade ett lite varmare färgspel, och till slut valde vi tegeltypen Vit marmor från Wienerberger, understryker Svendsen. 

EW0109 Vit marmor är ett ljust slaget fasadtegel som har en sidenmatt yta och lugnt färgspel med vita och gråa nyanser som gör detta till ett elegant fasadtegel.

   

"Det är mycket positivt att den typ av tegel som vi ville ha har de här CO2-besparande egenskaperna. Det är ett mycket viktigt bidrag att Wienerberger kan erbjuda ett mer CO2-besparande fasadtegelsalternativ som inte kompromissar med estetik och egenskaper."

Roar Svendsen
Vd hos Adapt Arkitekter

   

Byggda med vårt CO2-besparande fasadtegel i LESS-serien

Utöver tegeltypens estetiska egenskaper så har Vit marmor, som ingår i vår serie med LESS-fasadtegel, också en rad CO2-besparande egenskaper. Tove Narvestad, vår tekniska chef, förklarar varför det här fasadteglet är så speciellt: 

- Den här typen av tegel ingår i vår serie med CO2-besparande fasadtegel som bränns med biogas, använder grön el och dessutom har lägre materialförbrukning. Teglet har exakt samma format och utseende som ett traditionellt slaget fasadtegel, och den enda skillnaden är att CO2-utsläppen i produktionen av LESS är betydligt lägre. 

Adapt Arkitekter fokuserar på att bygga hållbara byggnader med lång livslängd. Därför är det en stor fördel att teglet har ett mindre CO2-utsläpp. 

- Det är mycket positivt att den typ av tegel som vi ville ha har de här CO2-besparande egenskaperna. Det är ett mycket viktigt bidrag att Wienerberger kan erbjuda ett mer CO2-besparande fasadtegelsalternativ som inte kompromissar med estetik och egenskaper, säger Svendsen.

Brick: EW0109 Hvid Marmor | Strandholmen, Norway
Brick: EW0109 Hvid Marmor | Strandholmen, Norway
Brick: EW0109 Hvid Marmor | Strandholmen, Norway

Enkelhet i fasaden

De ljusa tegelfasaderna är murade med matchande ljusa fogar som ger ett rent och enhetligt uttryck. Adapt Arkitekter har strävat efter att skapa en enkelhet i tegelfasaden för att samspelet mellan de andra materialen ska harmoniera väl. 

- Det var viktigt med enkelhet i fasaden eftersom fasaderna har så många andra aspekter som måste framhävas. Fasaderna har både inglasade balkonger, områden med träbeklädnad och olika fönsterformat. Den lugna och ljusa tegelfasaden gör att alla material passar mycket bra ihop på ett naturligt sätt och skapar en fin kontrast, berättar Svendsen.  

Alla balkonger och takterrasser är gjorda av glas för att maximera ljusinsläppet och utsikten över fjorden. De översta våningarna är indragna och har träpanel som fasadmaterial. 

- Många av de som flyttar till Strandholmen kommer ofta från villor byggda i trä. Att använda träbeklädnad i aktivt samspel med tegel ger en extra mjukhet och känsla av tillhörighet för de boende, avslutar Svendsen.

 

FAKTA

Projektets namn: Strandholmen i Holmestrand
Arkitekt:Adapt Arkitekter
Ägare och byggherre: Seltor Bolig AS og Bane Nor Eiendom
Fasadtegel: EW0109 Vit Marmor LESS
Utförande/period: Höst 2023/våren 2024

 

 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

Fasadtegel för nybyggen?

Behöver du rådgivning om fasadtegel som är speciellt utvecklat för nybyggen och andra projekt med speciella krav på färgspel och estetik? 

Vill du ha inspiration direkt i inkorgen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket annat.


 

 

 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.