Utveckling av specialsten säkerställer framgångsrik restaurering av murverk på historisk byggnad i Thisted

Formsten Toldboen i Thisted

 

Det var allt annat än enkelt att restaurera den gamla tullboden i Thisted. En ikonisk och historisk byggnad som Christian 9 beställde redan 1885. Förutom fasadtegel i svenskt format, som kunde matcha det röda original-fasadteglet behövde arkitektfirman Rødbro & Frederiksen 10 olika typer av specialsten, som skulle säkerställa helt rätt uttryck på Toldboden.

 

Fasaden på den kulturmärkta byggnaden behövde efter 134 år en kärleksfull hand. Här var det helt avgörande för arkitektfirman Rødbro & Frederiksen att renovera Toldboden, så att byggnadens vackra murverk bevarades. 

- Det finns många detaljer på fasaden och byggnaden är ett mästerverk i Thisted. Det var därför viktigt för oss att hitta en professionell samarbetspartner som kunde sitt hantverk. Vi hoppades kunna få specialsten tillverkad, som skulle likna originalen, men det är otroligt svårt att hitta en yta, färg och form som liknar den befintliga. Det är folket från Wienerbergers förtjänst att det lyckades, berättar Mathilde Rødbro, arkitekt MAA och en av innehavarna av Rødbro & Frederiksen.

En restaureringsuppgift utöver det vanliga

Det är inte varje dag arkitektfirman Rødbro & Frederiksen får möjlighet att delta i ett restaureringsprojekt som det i Thisted. 

- Vi har haft stor respekt för uppgiften, därför att det är en byggnad som många ser och lägger märke till. För oss var det viktigt att hitta en balans mellan det befintliga fasadteglet och ersättning med nytt. Vi har tittat på varje enskild tegelsten för att se om den skulle bytas eller kunde bevaras. Det är en mycket känslosam process, för det ska också hålla för eftervärlden, säger Mathilde Rødbro. 

När den gamla tullbodens murverk hade rengjorts stod det klart att det både behövdes nytt fasadtegel, som kunde matcha det gamla fasadteglet i format och färg, och 10 olika typer av formsten som måste skapas unikt för denna byggnad. Det förklarar Mathilde Rødbro:

- Byggnaden är uppförd av rött slaget tegel i ”svenskt format”, vilket är lite större än fasadtegel i danskt normalformat. Utöver detta har det använts specialsten på listverk, socklar, fyllningar och ramar kring fönster. Det är långt ifrån alla tegelverk som kan leverera detta, men det var avgörande för det totala uttrycket.

Tillkomsten av formar för specialsten

Även om arkitekterna hittade äldre matriser i trä från en tidigare restaurering i den gamla tullbodens källare behövde nya formar utvecklas till flera av specialstenarna. 

- Vi skulle skapa en trogen kopia av den ursprungliga formstenen. Vi utvecklade själva en rad formar, och vi samarbetade med ett lokalt tillverkningsföretag om CNC-skurna formar i aluminium. De skulle användas för att forma de stenar som inte kunde tillverkas i maskin, förklarar Søren Henrichsen, som är arkitekt- och entreprenörkonsult för väst hos Wienerberger och tillägger:

- Formsten i dessa storlekar, som också är asymmetriska, är otroligt svåra att tillverka. Vid smala formstenar kan du risker att det uppstår sprickor. Det kräver goda kunskaper om torkning och bränning. Därför var det en otroligt spännande uppgift för oss att vara en del av.

Keramiker bakom mycket speciell formsten

Det var inte alla specialstenar som det gick att göra formar till. En av dem var en rund specialsten som har en knopp på mitten, en båge från kanten och två fasetter. 

Den runda formstenen måste tillverkas för hand och därför anlitade vi den lokala keramikern och konstnären Henrik Kramer Westergård för detta arbete. Han har i många år arbetat med lera från våra tegelverk och har stor erfarenhet av lerans materialitet och oändliga möjligheter. 

- Den runda specialstenen skulle drejas för hand, så jag tog med mig min drejskiva i bilen till tegelverket, och så satte vi tillsammans igång att experimentera. Jag började med att kika på och mäta den ursprungliga specialstenen för att kunna göra en trogen kopia för hand, berättar Henrik Kramer Westergård, och tillägger:

- Wienerberger hade helt rätt lerblandning, som skulle passa Toldboden bäst. Som konstnär och keramiker är jag intresserad av tegeltraditionen och jag tycker om att vi har respekt för den fantastiska resurs som ligger under jorden. En fasadtegelsten är inte bara fyrkantig. När man har stuckit fingrarna i leran har man redan format den och präglat den. Jag tycker mycket om att vara en del av ett experimentarium, som jag fick möjlighet till här. Jag visste att det var en uppgift som betydde otroligt mycket för Wienerberger och de övriga aktörerna, och jag ville gärna vara med om att skapa unika specialstenar som satt perfekt där de skulle.

Toldboden står i dag som den uppfördes 1885

Runda stenar, vridna stenar, hörnstenar, kvadratiska stenar och runda kantstenar var bland de mer än totalt 500 specialstenar som skulle tillverkas till Toldboden i Thisted, som i dag hyser Sparekassen Thy. 

- Det var i hög grad en tillitsfråga, genom att vi såg specialstenarna först när de levererades. Fasaden på Toldboden är mycket unik i dag och det är bara om man vet att några av stenarna är nya, som man kan se det. Det har varit ett enormt murararbete som har krävt stor försiktighet för att inte skada de stenar som skulle bevaras, säger Mathilde Rødbro och avslutar:

- Det har varit ett projekt som vi har kunnat märka alla involverades stora intresse för, där alla har gjort vad som behövdes för att bevara byggnaden på bästa sätt.

 

Information om Toldboden

Projektets namn: Toldboden i Thisted 
Arkitekt: Rødbro & Frederiksen  
Produkt: Specialsten  
Renoverat: 2019


 

Nyfiken på vår specialsten?

Ska du restaurera äldre och kulturskyddade byggnader, och behöver du specialsten till uppgiften? Vi har en rad fasta specialstenar i vårt sortiment, liksom vi kan hjälpa till att utveckla just den specialsten du behöver till ditt byggprojekt.

Läs mer

Vill du ha inspiration i din inkorg?

Ta emot vårt nyhetsbrev och låt dig inspireras av våra referenser och produkter.

 

Anmäl dig här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.