Kontorsbyggnaden som ligger mitt i centrala Asker är fördelad på 21 000 m2 (BA) och innehåller både lägenheter, kontor, restauranger och butiker. Totalentreprenör för projektet är SV Betong AS och Vigsnæs + Kosberg är arkitekterna bakom byggprojektet.
Syftet med Wesselkvartalet har varit att vidareutveckla urbaniseringen av Askers centrum, där tegel som huvudmaterial har spelat en central roll i området. Byggprojektets bottenplan är medvetet utformat med passager som anknyter till befintlig gatustruktur. De flexibla näringslokalerna är byggda för att berika det urbana livet i Asker, där Wesselkvartalet kombinerar privata bostäder med att vara en naturlig mötesplats för alla i staden. Restauranger, kaféer och butiker fyller lokalerna på bottenplanet. I hjärtat av kvarteret har en offentlig grön trädgård byggts.
Askers centrum präglas av tegel, men arkitekterna bakom Wesselkvartalet ville inte kopiera tegeltyperna från omgivningen. Det var viktigt att fasaden på byggnaden fick sin egen karaktär. Håkon Vigsnæs från arkitektfirman Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter, har varit ansvarig partner för projektet och berättar om valet av fasadtegel:
- Det var viktigt att teglet hade en varm och relativt ljus färg med en viss textur. Vi kom fram till den sandfärgade tegeltypen Marziale från Wienerberger. Tegeltypen har egenskapen att färg och utseende varierar beroende på ljus och fuktighet.
Valet av tegel var också av stor vikt för byggnadens geometri och den bågformade fasaden. Arkitekterna ville att ljuset skulle följa den organiska och böjda formen på byggnaden. Håkon Vigsnæs påpekar att bebyggelsen i Asker präglas av böjda former sedan tidigare och att de ville föra temat vidare.
Tegeltypen Marziale är ett handslaget tegel från Nederländerna och är ljusgult med vita och gröngrå nyanser. Det är ett fantastiskt fint och robust tegel som tål det mesta. I Wesselkvartalet skapar teglet ett effektfullt skuggmönster som gör att uttrycket skiftar karaktär under dagen, beroende på hur ljuset varierar.
Utöver den sandfärgade tegelfasaden med böjda former har arkitekterna lagt vikt vid ett unikt och imponerande mönstermurverk. För att understödja de horisontella dragen är teglet murat med en subtil relief i bröstningarna längs våningsplanen. Arkitekterna ville bryta ned byggnadens volym genom att använda ornamentik. Mönstermurverket har också vidareförts längs balkongerna:
- I stället för att låta balkongerna hänga utanför byggnaden ville vi utföra balkongerna med tegel i gallerverk. Gallerverket släpper in ljus på balkongen och användningen av tegel förstärker det urbana uttryck vi önskade, berättar Håkon Vigsnæs.
Gallerverket gör byggnaden väldigt unik. Det är väldigt populärt att göra mönstermurverk, men att använda det så utstuderat som i Wesselkvartalet är helt nytt. Det gör byggprojektet väldigt unikt.
Prosjektets namn: Wesselkvartalet
Arkitekt: Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter
Fasadtegel: Marziale
Uppfört: 2021