Bostadsprojektet Silkeføret utförs med modernt och flexibelt fasadmaterial

Skärmtegel: URBAN Christianshavn | Silkeføret, Norge

 

Trots närhet till skog och mark ville TAG arkitekter ändå skapa ett urbant uttryck för bostadsprojektet Silkeføret i Lørenskog. Skärmteglet URBAN blev därför huvudmaterialet för fasaden – ett modernt fasadmaterial som har blivit mer och mer populärt bland arkitekter och utförare.

 

Silkeføret är ett bostadsprojekt med idylliskt läge mot skogskanten i stationssamhället Lørenskog. Man har lagt ner mycket arbete för att skapa en harmonisk kombination av stadsmiljö och natur. Det är TAG arkitekter som har ritat de fem bostadsbyggnaderna, för byggherren Selvaag Bolig. Kruse Smith är utförandeentreprenör, medan Oslo Tegl og Puss har ansvarat för monteringen av fasadens skärmtegel.

Ett modernt och flexibelt material med traditionell värme

När Silkeføret utformades fokuserade TAG arkitekter på att skapa ett urbant uttryck med goda ljusförhållanden. Skärmteglet från Wienerberger är ett material som TAG arkitekter har erfarenhet av och som de ville använda för Silkeføret. Luca Ganguzza från TAG arkitekter var projektledare och ansvarig för arkitekturen. Han tycker att skärmteglet URBAN är ett modernt och flexibelt material med värme från den traditionella färgpaletten. 

- URBAN Christianshavn med U-profil är ett ärligt material som är anpassat för en ventilerad fasad. Materialet ger ett lättare uttryck än traditionell tegelsten och ger samtidigt den urbana och varma känsla som vi var ute efter. U-profilen ger en djupare materialitet som bidrar till att skapa ett spännande skuggspel i ytan. Dessutom bryts fasaden upp i fält med snickerier, grå skivor och stora glasytor på balkongerna, berättar Ganguzza.

Skärmteglet URBAN är ett relativt nytt fasadmaterial på marknaden. Wienerberger har lagt märke till att allt fler arkitekter efterfrågar den typen av tegel. 

- Vi ville utveckla något nytt och innovativt för marknaden, i linje med vår målsättning. URBAN Christianshavn med U-profil och rödaktiga färgtoner är skärmteglet vi säljer mest av. Den klassiskt tegelröda färgen präglar i hög grad stadsbildens ursprungliga arkitektur, och vi ser nu allt oftare att de rödaktiga tonerna återvänder på nya byggnader. Det är en klassisk trend som väcker nostalgi och utstrålar värme, berättar Per Ivar Ødegaard, produktchef hos Wienerberger.


 

"URBAN Christianshavn med U-profil är ett ärligt material som är anpassat för en ventilerad fasad. Materialet ger ett lättare uttryck än traditionell tegelsten och ger samtidigt den urbana och varma känsla som vi var ute efter."

Luca Ganguzza
Projektledare från TAG Arkitekter
 

Enkel och effektiv montering

Skärmteglet har inte bara estetiska egenskaper utan är också ett fasadmaterial som har fått ett fint mottagande av utförarna. 

- Vi har mycket goda erfarenheter av monteringen av skärmteglet URBAN på Silkeføret. Jag är ursprungligen murare, men det är mycket enklare att montera den här typen av tegel än en traditionell tegelfasad. Här slapp vi både murningsarbete och murbruk och det var bara att skruva fast skivorna på monteringsupphängningen Det gjorde arbetet enklare och var mer effektivt, berättar Peter Hjertson från Oslo Tegl og Puss, och tillägger: 

- Jag vill också framhäva fördelen med att det är mycket enklare att gå tillbaka och justera och ändra skärmteglets montering.

Hållbart material med lång livslängd

Skärmteglet URBAN har också innovativa egenskaper som uppfyller dagens standarder för fasadmaterial.

- Vi ser en tydlig trend att arkitekter och byggherrar vill ha hållbara material med lång livslängd som tillför fasaden något nytt och spännande och samtidigt tar hänsyn till estetik och funktionalitet under hela livstiden. Hållbarhet, återanvändning och cirkulär ekonomi är nyckelord som verkligen passar den här produkten. Om behovet skulle uppstå, så kan skärmteglet URBAN demonteras från väggen och monteras på en ny fasad. När livscykeln en gång tar slut kan tegelprodukten också avyttras som ren massa, krossas och användas som tillsats för jordförbättring eller användas som fyllnadsmassa, avslutar Ødegaard.

 

FAKTA om Silkeføret:

Projektets namn: Silkeføret
Arkitekt: TAG arkitekter
Skärmtegel: URBAN Christianshavn
Uppfört: 2022

 

 


 

Skärmtegel med olika struktur

Är du intresserad av skärmtegel med olika profiler?
 

Få inspiration här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig informerad om våra nya projekt och produkter och få inspiration för ditt nya projekt.

Prenumerera här

     


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.