Närproduktion och hållbara materialval präglar Brf Aulan i Mölndal

Brick: EW0477 Mahogni - EW0109 Vit Marmor | Brf Aulan, Sweden

 

Kvarteret Aulan är det första av fyra kvarter i Pedagogen Park i Mölndal. Projektet är ett egenutvecklat kvarter för Skanska Bostadsutveckling och här väntar nybyggda ljusa bostadsrätter med fokus på närodling och hållbarhet för personer som föredrar lugnet framför citypulsen. Till Brf Aulan har vi levererat två klimatförbättrade fasadtegel som både passar in bra i Skanskas systematiska klimatarbete och skapar variation och liv i fasaderna.

 

Brf Aulan i Göteborg markerar startskottet för en av Skanska Bostadsutvecklings stora satsningar i området Pedagogen Park i Mölndal. Med sina 72 lägenheter kommer Brf Aulan att erbjuda en oas med närhet till allt man behöver – samtidigt som du har naturreservatet Änggårdsbergen runt knuten.

Kvarteret Aulan är det första kvarteret av fyra i området, där Skanska under hela processen har bibehållit ett starkt hållbarhetsperspektiv. Bland annat ska närproduktion och hemodling uppmuntras, med växthus och odlingsplatser i varje kvarter. Dessutom har man tänkt mycket på materialvalen som en del av ett systematiskt klimatarbete – och det är här som vi på Wienerberger kommer in i bilden.

   

"Wienerbergers klimatförbättrade fasadtegel hade levererats till Gottorps Hage i Malmö, som är ett av våra stora prestigeprojekt nere i söder. Därför började vi titta på ifall deras fasadtegel även skulle kunna passa för Aulan. Det visade sig att vi skulle kunna sänka vårt klimatavtryck med 35–40 procent genom att välja LESS."

Martin Hagman
Projektchef på Skanska

   

Inspiration från projekt i söder

Skanskas ambition för Pedagogen Park var att spänna hållbarhetsbågen inför byggandet av varje nytt kvarter – och Brf Aulan var först ut. Martin Hagman, projektchef på Skanska, berättar:

- Först utredde vi om vi kunde göra all platsgjuten betong i grön betong, vilket vi lyckades med. Detta sänkte CO2-avtrycket och gjorde det möjligt för oss att skapa mätbart data med hjälp av EPD:er. Stål och betong har den största påverkan men nu jobbar vi i större utsträckning med övriga material. Det var så Wienerbergers klimatförbättrade fasadtegel kom in.

Han fortsätter:

- Vi brukar ofta sprida goda exempel och berätta om saker vi gör in-house på Skanska och det var så vi hörde talas om Wienerberger. Deras klimatförbättrade fasadtegel hade levererats till Gottorps Hage i Malmö, som är ett av våra stora prestigeprojekt nere i söder. Därför började vi titta på ifall deras fasadtegel även skulle kunna passa för Aulan. Det visade sig att vi skulle kunna sänka vårt klimatavtryck med 35–40 procent genom att välja LESS. När jag sedan fick Skanska Bostadsutveckling med på banan tog jag kontakt med Wienerberger och tillsammans lyckades vi sy ihop den här affären.

Fasadtegel skapar liv och variation

Skanska valde våra fasadtegel EW0477 Mahogni i en LESS-variant samt EW0109 Vit Marmor tillverkat med biogas. Enligt detaljplanen ville man ha variation i fasaderna, vilket var en stor anledning bakom valet av fasadtegel. Martin Hagman förklarar:

- På markplan har vi stående tegel som sedan går över till liggande, just för att skapa variation. Sedan har man valt att trapphusindelat jobba med olika kulörer för att skapa liv i fasaden. Tegel är dessutom ett hållbart material över tid, som inte kräver så mycket underhåll för bostadsrättsföreningen.

Det första LESS-projektet i Västsverige

Brf Aulan är det första projektet i västra Sverige till vilket vi har levererat fasadtegel från vår LESS-serie och vi är glada över att få vara en del av deras systematiska hållbarhetsarbete. Mikael Lorentzon, regionansvarig säljare i Västsverige, berättar:

- Kvarteret Aulan är det första LESS-projektet i väst och det är så klart roligt att se hur våra miljöstenar får mer och mer uppmärksamhet även i Västsverige. Skanska tog kontakt med oss tidigt och ville se på stenar och jag tycker att det är bra när vi kan jobba på det sättet. Det är alltid bra att inkludera oss tidigt i processen.

Han kompletteras av Martin Hagman, som säger:

- Med Wienerbergers intresse av att skapa ett referensprojekt i Göteborg så lyckades vi att få i gång ett fint projekt tillsammans. För Skanska är hållbarhet en enormt viktig fråga och materialet tegel har stor potential att sänka husbyggnationers totala påverkan. LESS-serien är ett bra steg i den riktningen. 

Han avslutar:

- Det handlar om att hitta leverantörer som har en kostnadseffektiv utformning. Här spelar tegelleverantören en stor roll då de med sin expertis ska kunna vara med och projektera en kostnadseffektiv lösning, vilket är en förutsättning för att resultatet ska bli bra.

Nu är murningsprocessen i full gång och Brf Aulan beräknas att stå klart september 2023.

 

Information om Brf Aulan

Projektets namn: Brf Aulan
Byggherre: Skanska Bostadsutveckling
Produkter: EW0477 Mahogni i en LESS-variant samt EW0109 Vit Marmor tillverkat med biogas
Färdigställt: 2023

 

 

LESS mursten

LESS

CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande

Bygg med LESS, vårt CO2-besparande sortiment av fasadtegel – och uppnå CO2-reduktion.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.

Fasadteglet har samma mått, kvalitet och uttryck som ett traditionellt danskt slaget fasadtegel och finns i många snygga färgvarianter.

 

 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.
 

Du hittar vårt sortiment här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Rådgivning och inspiration

Fasadtegel är ett perfekt val av fasadmaterial till skolor och inlärningsmiljöer. Detta tack vare materialets hållbarhet, estetik och robusthet. Sitter du med ett skolprojekt och vill ha tips och råd? Kontakta oss!

Du hittar våra kontaktuppgifter här

 

 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.