Wienerberger levererar till Hästhagsskolan – där tegel blir till konstverk

Brick: EW0466 Kobber | Hästhagsskolan, Sweden

Foto: Mattias Bäcklin

 

På en solig dag, när strålarna kastar sitt sken över Hästhagsskolans fasader, kan man nu se något väldigt unikt på en av skolans gavlar. Som en metafor för en elevs tid i skolan har konstnären Mattias Bäcklin skapat ett konstverk som med precision har murats upp i ett motiv med inspiration från naturen. Detta med hjälp av fasadtegel från Wienerberger.

 

Hästhagsskolan i Farsta har under ett par år genomgått en omvandling, där målet har varit att öka elevkapaciteten från 600 till 900 elever från förskoleklass till årskurs nio.

Arkitekt Cyrillus Johansson ritade den existerande byggnaden 1959 och det är hans arkitektoniska uttryck och detaljarbete som har legat till grund för den nutida gestaltningen. Bland annat har man valt att inkludera viss mönstermurning som skapar liv i fasaden. Dessutom har en av gavlarna fått ett konstverk inkorporerat i tegelfasaden med hjälp av fasadtegel från Wienerberger. Resultatet blev ett imponerande möte mellan konst och arkitektur

   

"Mina teckningar är ofta intresserade av det organiska och spretiga i naturen, där symmetri och kaos är granne med varandra. Man kan säga att reliefen på Hästhagsskolan med titeln Trails of Progress är en slags tredimensionell förlängning av mitt tecknande. Här kom det mindre danska teglet från Wienerberger väl till pass för att göra mönstret tillräckligt högupplöst, men med den bibehållen pixelhet."

Mattias Bäcklin
Konstnär

   

Från blyerts till tegel

Mattias Bäcklin heter konstnären som står bakom det motiv som nu pryder Hästhagsskolans ena tegelgavel. Mattias har under sitt vuxna liv studerat vid Kungliga Konsthögskolan, Konstfack samt vid Uppsala universitet. Under sina år som verksam konstnär har han jobbat med såväl video och foto, som teckningar, skulpturer och offentliga gestaltningar – men i grunden är han tecknare och gör ofta storskaliga detaljrika teckningar.

- Mina teckningar är ofta intresserade av det organiska och spretiga i naturen, där symmetri och kaos är granne med varandra. Man kan säga att reliefen på Hästhagsskolan med titeln Trails of Progress är en slags tredimensionell förlängning av mitt tecknande. Här kom det mindre danska teglet från Wienerberger väl till pass för att göra mönstret tillräckligt högupplöst, men med den bibehållen pixelhet, säger Mattias Bäcklin och fortsätter:

- Det är väl det som är spännande med konst, den är gränslös. När man får den här typen av uppdrag får man möjlighet att expandera sitt konstnärskap och verka i samhället med sin spetskompetens som konstnär. Att jag nu får omformulera verkligheten på mitt sätt med de gestaltningsuppdrag jag bland annat jobbar med nu är väldigt spännande.

En barkborres väg ut i världen

Konstverket som syns på Hästhagsskolans vägg har inspirerats av naturen, ett intresse som har följt Mattias Bäcklin genom hela livet.

- Redan när jag varit liten uppskattade jag att lära mig om insekter, djur och fåglar. Jag är även idag en aktiv fågelskådare. Den kunskapen fylls på för varje år och har varit en fruktbar källa till min konst, säger Mattias Bäcklin och fortsätter:

- Det finns så mycket att hämta från naturen. Det gäller också för detta verk, där den djupa skåran i teglet föreställer en barkborres kläckkammare. Där lägger honskalbaggen äggen, som kläcks och där larven sedan äter sig ut ur kammaren. Medan det händer görs gångarna bredare, tills att larven förpuppas och försvinner ut i världen som skalbagge. Det är en passande metafor för elever. En elev börjar skolan, samlar under åren på sig kunskap och växer, och till sist lämnar man skolan och ger sig ut i samhället.

Trots att metaforen var passande, är det materialvalet som gjorde allting möjligt.

- Det primära var det estetiska, att motivet gjorde sig så bra med teglet. Det är första gången jag har arbetat på det här sättet med tegel och därför var det skönt att jag fick god tid på mig att bearbeta projektet. Jag var ute vid det gamla tegelbruket Haga och fick känna på teglet lite. Sedan provstaplade jag för att se hur det skulle se ut. Men jag hade inte kunnat göra det här utan murarna, deras hantverksskicklighet är vad som gjorde min vision möjlig, berättar Mattias Bäcklin.

Ett samarbete mellan murare och konstnär

För att möjliggöra den unika reliefen i tegelväggen behövde man specialkompetens inom murning. Det var så Puts & Plattsättning AB kom in i bilden, i ledning av murarmästare Tomas Lööw och murarna Stefan Janzon och Niklas Römer.

- När det väl var dags för oss att börja mura gjorde jag en stor skiss på byggarbetsplatsen genom att spraya där stenarna skulle kragas in. Där skuggorna skulle ligga målade jag blått, så att murarna kunde följa reliefen. Det är ett avancerat motiv eftersom det finns så många olika vinklar. Det finns en tanke bakom varje tegelsten och det svåra var att få visionen att möta konstruktionens möjligheter. Därför var det otroligt givande att ha Tomas Lööw och hans team i ryggen. Det blev ett bra samarbete och ett fint möte mellan mig och murarna, säger Mattias Bäcklin.



"Den djupa skåran i teglet föreställer en barkborres kläckkammare. Där lägger honskalbaggen äggen, som kläcks och där larven sedan äter sig ut ur kammaren. Medan det händer görs gångarna bredare, tills att larven förpuppas och försvinner ut i världen som skalbagge. Det är en passande metafor för elever. En elev börjar skolan, samlar under åren på sig kunskap och växer, och till sist lämnar man skolan och ger sig ut i samhället."

Mattias Bäcklin
Konstnär

Han kompletteras av Stefan Janzon, som var en av murarna ute på plats:

- När vi kom ut till platsen för första gången såg det ut som en stor bläckfisk på väggen, med armar överallt i olika färger. Men det gav oss ett hum om motivet och tanken bakom. När vi sedan fick träffa Mattias fick vi ytterligare förklaring till konstverket. Men tegelstenar är inte mjuka och går inte att böja, så vi kunde inte helt gå efter hans målning. Därför fick vi torrlägga i skift, så att han hela tiden kunde säga till oss hur vi skulle flytta eller hugga stenarna. Så för varje skift var han där och samarbetade med oss.

Stefan Janzon fortsätter:

- Detta uppdrag krävde mer tankeverksamhet och det är inte som att mura en vanlig vägg. Här var vi hela tiden tvungna att tänka på tyngden, avlastning och de konstruktionsmässiga egenskaperna, samtidigt som vi skulle möta en specifik vision. Men det gör också att man kände sig mer delaktig i konstverket, vilket är väldigt roligt. Samarbetet med konstnären var en trevlig upplevelse och även teglet från Wienerberger var bra att jobba med.

En kontrast mot byggnadens räta vinklar

För Mattias Bäcklin var det även viktigt att hedra den existerande arkitekturen som finns på skolområdet.

- Den befintliga skolbyggnaden är ju inte vilken byggnad som helst. Hästhagsskolan ritades av Cyrillus Johansson och är K-märkt, med räta vinklar som utstrålar auktoritet. Jag ville därför skapa något som samspelar med detta och där man jobbar med teglet och hantverket. Samtidigt ville jag ha något organiskt som bryter mot det räta. Därför passade naturtemat in bra.

Han avslutar:

- Att jag har fått vara en del av utbyggnaden av en sådan känd och imponerande arkitektur är verkligen en fjäder i hatten och jag är jättenöjd med hur resultatet har blivit.

    

Information om Hästhagsskolan

Projektets namn: Hästhagsskolan
Beställare: SISAB
Konstnär: Mattias Bäcklin
Murare: Tomas Lööw, Stefan Janzon och Niklas Römer från Puts & Plattsättning AB
Arkitekt: HMXW arkitekter
Produkter: EW0466 Koppar
Färdigställt: 2023


 


 

Låt dig inspireras av reliefmurverk

Reliefmurverk ger ett vackert skuggspel i murverket och skapar förskjutningar med oändliga variationer.




 

Nyfiken på fasadtegel med långt format?

Det eleganta fasadteglet finns i flera nyanser och ger ett helt unikt och exklusivt visuellt uttryck.




 

  

   

Senaste artiklarna

0Resultat

  

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.