Wienerberger levererar fasadtegel till Kv Nyvaket 2 i Eskilstuna – med fokus på långsiktighet

Brick: EW0409 Valmue | Kv Nyvaket, Eskilstuna

 

Ett gammalt industriområde nere vid Eskilstunaån håller just nu på att omvandlas till ett bostadsområde. Här har bland annat Kv Nyvaket 2 vuxit fram, bestående av två byggnader med totalt 58 hyreslägenheter. Byggnaderna ägs och förvaltas av Kruhsberg fastigheter, som under hela processen har varit måna om att skapa något som sätter hantverk och arkitektur i rampljuset. RG Bostad har varit med och projektutvecklat. Till Nyvaket 2 har vi på Wienerberger levererat fasadteglet EW0409 Valmue, ett rött slaget fasadtegel med tydliga bruna och mörka nyanser.

 

”En trygg mittpunkt att landa i mellan livets alla äventyr”. Så beskriver RG Bostad kvarteret Nyvaket 2 som består av två nyproducerade flerbostadshus med lägenheter i olika storlekar, däribland loftlägenheter, gavellägenheter och takvåningar. Dessutom har varje bostad antingen uteplats, balkong eller takterrass.

För RG Bostad och Kruhsberg fastigheter har det varit viktigt att satsa på långsiktighet – något som även märks i deras materialval.

- Beställaren ska äga och förvalta Nyvaket under lång tid och vill därför att det ska hålla sig vackert och funktionellt. Därför har vi gjort medvetna materialval som har långsiktighet i fokus. Där passar tegel väldigt bra, berättar Per Karjer, bygg- och projektchef på RG Bostad.

   

"Fasadteglet från Wienerberger har gett liv till fasaderna och passar in bra i området. Vi har även valt att mura in i trapphusen, som är 5,15 meter höga. Det innebär att man får teglet med sig längre in i huset och skapar en enhetlig känsla mellan ute och inne."

Per Karjer
Bygg- och projektchef på RG Bostad

   

Fasadtegel passar med både gammalt och nytt

Enligt Per Karjer har detaljarbetet för området där Kv Nyvaket 2 nu står varit i gång i nästan 10 år. Under alla år har man varit måna om att ge området och dess bebyggelse en bra och passande arkitektonisk gestaltning.

Området är ett tidigare industriområde som numera består av bostäder. Närheten till centrum gör det till en mycket populär plats att bo på. Samtidigt har man velat behålla ett industriellt uttryck på husen, vilket är en stor anledning till att användningen av fasadtegel har framgått även i detaljplanen. Per Karjer berättar:

- Att tegel skulle vara vårt fasadmaterial var redan bestämt i detaljplaneringen. Men vi ville hitta aktörer som förstod hur man kan jobba med murverket för att få till ett hus som både har en modern och en industriell känsla. Det hittade vi med FRONT, som har väldigt skickliga hantverkare i sitt team.

Han fortsätter:

- Fasadteglet från Wienerberger har gett liv till fasaderna och passar in bra i området. Vi har även valt att mura in i trapphusen, som är 5,15 meter höga. Det innebär att man får teglet med sig längre in i huset och skapar en enhetlig känsla mellan ute och inne."På varje gavel har vi skapat ett rutliknande motiv genom att mura med utdragna stenar som vartannat skift går åt olika håll. Dessa mönster ska även ljussättas för att skapa skuggeffekt."

Karl Sarsten
Projektledare på FRONT

Äkta hantverk syns i fogarna

För RG Bostad och Kruhsberg fastigheter har det varit viktigt att integrera små detaljer i fasaderna som har stor betydelse för helheten. Det är därför man har valt att arbeta med fogarna, men även arbetat med olika förband.

- Vi har också valt att lägga till en tryckt fog, vilket gör att det ser ut som att vi har två tegelsorter. Det är en liten detalj, men som ger hela fasaden karaktär. Man kan göra mycket med fogar – särskilt när man har duktiga hantverkare i teamet. Vi är väldigt nöjda med det resultat som FRONT har åstadkommit och Nyvaket 2 blir enligt mig de snyggaste husen på området.

FRONT fick ansvaret för murningsentreprenaden i uppdrag av Insulanders Bygg. För dem var det roligt att få göra något lite annorlunda. Karl Sarsten, projektledare på FRONT, berättar:

- För att få djup i fasaden har vi tryckt fogen på alla rullskift längst ner. Sedan gör vi nästan tvärtom ovanför rullskiftet, där vi istället jobbar med en slät fog som går nästan längst med teglet. Effekten av detta blir mycket spännande, då det för ett otränat öga ser ut som att vi har använt oss av två olika fogkulörer. Men det är egentligen bara skuggeffekten.

Han fortsätter:

- Dessutom har vi mönstermurverk på gavlarna. På varje gavel har vi skapat ett rutliknande motiv genom att mura med utdragna stenar som vartannat skift går åt olika håll. Dessa mönster ska även ljussättas för att skapa skuggeffekt. Det är roligt att göra något annorlunda och det är alltid uppskattat när killarna får tänka till lite. Resultatet är riktigt fint.

Rött fasadtegel – klassiker som fungerar än idag

På Wienerberger ser vi hur rött fasadtegel är här för att stanna. Vi ser en tendens till att fler tilltalas av att välja fasadtegel som känns genuint, robust och naturligt.

En av våra röda favoriter, som har valts till Kv Nyvaket 2 i Eskilstuna, är EW0409 Valmue, ett karaktärsfullt rött slaget fasadtegel med tydliga bruna och mörka nyanser.

EW0309 Valmue

Ett rött slaget fasadtegel med tydliga bruna och mörka nyanser. Valmue är ett karaktärsfullt fasadtegel med en mängd röda och bruna nyanser och tydliga mörkare brännmärken från ugnsvärmen. Använd Valmue som en livlig kontrast till EW0309 Dyb rød.

- Valmue är ett fasadtegel med en mängd röda och bruna nyanser och tydliga mörkare brännmärken från ugnsvärmen. Genom att arbeta med tegelstenens tre dimensioner och fogen som en medspelare har man vid Nyvaket lyckats uppnå eleganta detaljer som skapar häftiga effekter. Just fogen är ett perfekt kreativt verktyg för att skapa unika uttryck och genom att medvetet arbeta med fogen har Kruhsberg fastigheter och RG Bostad kunnat ge byggnaderna karaktär och personlighet. Vi är jätteglada att ha fått vara leverantör till Nyvaket 2, avslutar Ronnie Stjärnvind, regionansvarig säljare på Wienerberger.

    

Information om Nyvaket

Projektets namn: Kv Nyvaket 2 Eskilstuna
Beställare: Kruhsberg fastigheter
Projektutvecklare: RG Bostad
Arkitekt: AQ³ Arkitektur
Produkter: EW0409 Valmue
Färdigställt: 2023


 

Hållbarhet hos Wienerberger

Vi har en ambitiös approach till hållbarhet med tydliga mål för vårt klimatavtryck.
 

Låt dig inspireras av reliefmurverk

Reliefmurverk ger ett vackert skuggspel i murverket och skapar förskjutningar med oändliga variationer.
 

Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.
 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.