Rött och gult fasadtegel för nya byggnader i urban kontext

Fasadtegel renovering Falkoner Alle EW0466 Koppar

 

 

Våra städer förtätas och gamla och nya byggnader möts och flätas samman. Därför finns det ett behov av fasadtegel som matchar den förvandlingen av städerna. Vårt röda fasadtegel Koppar och det gula fasadteglet Messing är båda inspirerade av byggnader som patinerats av 100 års liv och väder. Fasadteglet bidrar till att garantera en arkitektur där nyuppförda byggnader smidigt anpassas till omgivningen.

 

Just nu är det i synnerhet städernas hamn- och industriområden som förvandlas. Våra två slagna fasadtegel – det röda Koppar och det gula Messing – är populära val för att de bygger en bro mellan nya och gamla byggnader. Båda har utvecklats för att passa in i en befintlig urban kontext utan att sticka ut. 

- Våra fasadtegel Koppar och Messing matchar de klassiska industribyggnaderna och hyreshusen med rött och gult fasadtegel som har tjänat som byggsten i hundra år. Det ger möjlighet att göra övergångarna mellan nytt och gammalt mindre synliga och låta fasadteglet smälta in i omgivningen. Istället kan arkitekturen spela huvudrollen och tillföra en modern känsla som avslöjar att byggnaden är ny, förklarar Rikke Ask, Arkitekt och Head of Product Management hos Wienerberger.

Rött fasadtegel: Koppar

Vårt röda, slagna fasadtegel EW0466 Koppar är inspirerat av våra städers äldre byggnader med klassisk rött fasadtegel, som präglats av tidens tand och lång användning. Därför är Koppar det självklara valet när det ska byggas nytt i en äldre kontext som av tradition använder rött fasadtegel.

Koppar har en yta som nyanseras av en svart slöja. Fasadteglet kännetecknas av sin djupröda färg och mörka yta, som skapas av naturliga färgpigment. Det finns inte två fasadtegelpannor som är lika och den brända röda färgen ger fasadteglet en patinerad anstrykning. 

Vårt fasadtegel Koppar utvecklades ursprungligen för renoveringsprojekt som ska anpassas till äldre byggnader, men används idag ofta till toppmoderna byggnader som ska passa in i historiska kvarter.

En av Sveriges största rättsliga byggnader, Malmö domstolsbyggnad, förväntas stå färdig under hösten 2022. Henning Larsen Architects står för ritningarna där vårt fasadtegel Koppar kombineras med moderna glasfasader – ett arkitektoniskt val som är en blandning av det gamla och det nya Malmö. Byggnaden smälter samman både med de äldre och de nyare byggnaderna, vilket innebär att miljön uppgraderas med respekt för omgivningen. 

Gult fasadtegel: Messing

Precis som Koppar har vårt gula fasadtegel EW0470 Messing utvecklats för att passa in i stadsmiljö som redan finns – men där det finns behov av att bygga gult med en nyans som kan matcha de äldre och historiska byggnaderna. 

- Det kan vara svårt att hitta det helt rätta gula fasadteglet för nya byggnader. Därför har vi utvecklat Messing, som är inspirerat av det gamla gula fasadteglet som vi ser överallt. Fasadtegel som är patinerat av 100 års liv och väder, berättar Rikke Ask och tillägger: 

- Det är ett traditionellt gult, slaget fasadtegel som vi har gett en svart slöja. Tanken med den svarta nyansen är att göra den gula färgtonen aningen mindre dominerande. Det var viktigt för oss att göra något åt den gula färgtonen så att den smälter in i den stadsnära kontexten den ska ingå i, utan att störa.

Att renovera och bygga nytt i ett bevaringsvärt område ställer mycket stora arkitektoniska krav. Det vet danska Luplau & Poulsen Arkitekter allt om. När fyra nya parhus skulle uppföras i det av Unesco skyddade Christiansfeld var det avgörande att hitta det helt rätta gula fasadteglet, som kunde matcha den historiska omgivningen.


"Det gula fasadteglet har en mycket speciell färg, struktur och patina, som passar de gamla husen som står vid sidan av de nya bostäderna."

Vibe Kragholm Knudsen
Arkitekt hos Luplau & Poulsen Arkitekter
 

Valet föll på vårt gula fasadtegel Messing. Arkitekt Vibe Kragholm Knudsen, hos Luplau & Poulsen Arkitekter, berättar:

- Vi valde Messing för att fasadteglet smälter in mycket bra i kontexten där den finns, och passar bra både när det gäller färg och yta. Vi har lyckats med en modern tolkning av Christiansfeld och där spelade fasadteglet en mycket viktig roll för ett lyckat byggande. Det gula fasadteglet har en mycket speciell färg, struktur och patina, som passar de gamla husen som står vid sidan av de nya bostäderna.  

Enligt Rikke Ask är det gula fasadteglet inspirerat av murverket på de gamla byggnaderna i Köpenhamn, bl.a. Sølvgades Kaserne, muren runtom Kongens Have och Brokvarterernes hyreshus, som alla utstrålar skönheten i förfallet.


 

Fasadtegel för renovering och nybyggnation?

Behöver du rådgivning om fasadtegel som är utvecklat för byggnader med speciella krav på färgspel och estetik?

Kontakta vår arkitektkonsult här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.