Korttidsboendet Nymansgården får traditionella fasader – med modernt uttryck

Brick: EW2165 Antibes | Nymansgården, Sweden

 

Nymansgården är ett nyligen färdigställt korttidsboende i Halmstad kommun. Boendet har 80 platser för korttids- och växelvård, en palliativ avdelning samt ett rehabcenter med tillhörande rehabiliteringsbassäng. Arkitekterna på Fredblad Arkitekter står bakom gestaltningen, där målet varit att skapa fina rum med vackra och gedigna material. Wienerberger har levererat ett ljust fasadtegel som skapar en balans mellan det traditionella och det nutida.

 

Ett korttidsboende är en form av boende där man bor under en begränsad tid, antingen för att återhämta sig efter en sjukhusvistelse eller för att avlasta en anhörig.

Nymansgården i Halmstad stod klart på sensommaren 2023. Boendets 80 rum är fördelade på åtta avdelningar på tre plan. Varje avdelning har egen matsal med vardagsrum och består av 10 rum. Dessutom finns en rehabiliteringsavdelning med bassäng samt en restaurang i bottenvåningen, som inte enbart riktar sig till husets boende.

Fredblad Arkitekter fick i uppdrag att ta fram ändamålsenliga lokaler med en välkomnande och omsorgsfull känsla. Därför valdes fasadtegel till husets fasader.

- Det finns tegelbyggnader i närheten, som är röda och ganska tunga i sina volymer. Vi ville att vår byggnad skulle stämma bra överens med sin omgivning, samtidigt som vi ville datera den till 2023. Därför valde vi ett ljusare tegel med ett modernt uttryck - EW2165 Antibes - berättar AnnCharlott Castler, arkitekt på Fredblad Arkitekter.

   

EW2165 Antibes

Ett sandfärgat slaget fasadtegel med grå och vita nyanser. Antibes är ett fasadtegel i den franska serien, en familj av fasadtegel som alla är uppkallade efter franska städer och vars blida färgpaletter är inspirerade av det sydfranska semesterlandskapet: strandens sten och sand, gyllene marker och lätta sommarkläder i mjukt linne.

   

Mönstermurning skapar intressanta detaljer

Nymansgården är en imponerande anläggning skapar för att vara en övergång mellan sjukhus och hem, eller tillfälligt inför flytt till annan särskild vård. Här har man lagt fokus på att skapa välkomnande ytor för boende att njuta av tills de flyttar igen.

- Halmstads kommun hade särskilda önskemål som ledde gestaltningen av byggnaden. Främst var kravet att skapa en byggnad med tegelfasad för att säkerställa minimalt underhåll. Utöver detta fokus på materialval var gestaltningen ändamålsenlig. Men en betydande aspekt var skapandet av en inbjudande entré med ett välkomnade entrétorg, som ger en första positiv interaktion för besökare, säger AnnCharlott Castler och fortsätter:

- På baksidan av byggnaden utformades en innergård, med en lugn och härlig trädgårdsmiljö. Denna innergård riktar sig mot grönskan runt omkring och blir en södervänd oas som kompletterar byggnadens funktionalitet och estetik. Miljön bidrar till en avkopplande atmosfär och erbjuder en fridfull plats för de boende att njuta av.

Även i fasaderna kan man se omsorgen, särskilt i de noga uttänkta detaljerna som skapar spännande kontraster i fasaden.

- Genom att använda oss av både in- och utdragna tegelskift och en markerad sockelvåning med mörkare fog har vi kunnat skapa kontrasterande ytor. Mönstret som formas av de olika skiften ger fasaden djup och karaktär, vilket livar upp husets uttryck. För att mjuka upp det traditionella teglet använde vi även träpanelskivor, som skapar en ombonad känsla och tillför värme till fasaden, säger AnnCharlott Castler.

   

"Eftersom detta är en stor byggnad ville vi skapa en lättare karaktär. Vi hittade Wienerbergers tegel och gillade det ljusa och moderna uttrycket som det hade. Dessutom hade de en prisnivå som var passande för projektet. Så för oss passade Wienerbergers tegel både vad gäller utseende och pris. Resultatet är en fasad som känns både uppdaterad och tidlös, samtidigt som den smälter in i sin omgivning och ger en inbjudande känsla till boendet."

AnnCharlott Castler
Arkitekt på Fredblad Arkitekter

   

En röd tråd – trots ljus fasad

Träpanelerna går i en rödbrun kulör och har kombinerats med andra detaljer som följer samma färgskala. På så sätt har man hittat en bra harmoni mellan det ljusa fasadteglet och de rödaktiga detaljerna. AnnCharlott Castler förklarar:

- Vi har träpaneler, solceller och sedumtak, vilket ger både estetisk variation och en miljömässig hållbarhet till designen. Dessutom går fönster, metallpartier och även taket i samma färgskala som träet. Vi har trapphus av en vinröd plåt, som lirar med fönsterpartierna och trädetaljerna. Det är väldigt synkat kulörmässigt. Taket är dessutom ett listtäckt papptak med en kulör som stämmer väl överens med både träet och metallpartierna. Så egentligen kan man säga att trä, metall och tak har samma färgskala, som bryter vackert mot det ljusa teglet.

Hon avslutar:

- Eftersom detta är en stor byggnad ville vi skapa en lättare karaktär. Vi hittade Wienerbergers tegel och gillade det ljusa och moderna uttrycket som det hade. Dessutom hade de en prisnivå som var passande för projektet. Så för oss passade Wienerbergers tegel både vad gäller utseende och pris. Resultatet är en fasad som känns både uppdaterad och tidlös, samtidigt som den smälter in i sin omgivning och ger en inbjudande känsla till boendet.

   

Information om Nymansgården

Projektets namn: Nymansgården
Arkitekt: Fredblad Arkitekter
Produkter: EW2165 Antibes
Färdigställt: 2023


 

Låt dig inspireras av reliefmurverk

Reliefmurverk ger ett vackert skuggspel i murverket och skapar förskjutningar med oändliga variationer.




 

Behöver du råd och tips om taktegel?

Du är välkommen att kontakta vår försäljningsavdelning, som gärna hjälper dig att hitta det rätta takteglet.



 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.