Att forma framtidens arkitektur: En intervju med arkitekt Arne Jönsson

Arne Jönsson, Arkitekt och delägare | Arkitektlaget

 

 

Att prägla landskapet med byggnader som bär på en tidlös kvalitet har varit en långvarig passion för Arne Jönsson, arkitekt och delägare på Arkitektlaget. För honom har det dock aldrig handlat om att följa trender. Det har istället handlat om att skapa sitt eget signum, sitt eget formspråk. Detta är något han gärna gör med hjälp av tegel.

 

Arne Jönssons resa inom arkitektur sträcker sig tillbaka till 1980-talet, då han började jobba som byggnadsingenjör på arkitektkontoret Arkitektlaget. Därefter studerade han till arkitekt i fem år och jobbade under en period även i Schweiz. På 90-talet kom han tillbaka och började som arkitekt på samma kontor – och idag är han en av två delägare.

Det var dock inte förrän i mitten på 00-talet som Arne Jönsson först började jobba med tegel.

- 2006 eller 2007 kom de danska teglen in på marknaden och det var först när de blev prisvärda som jag började jobba med det. Därefter har jag, med få undantag, arbetat med tegel i de flesta hus jag gjort, berättar Arne Jönsson.

Nya material är inte alltid bättre

Enligt Arne Jönsson finns det en skillnad på hur man ser på fasader när man är ny jämfört med när man har varit i branschen ett tag.

- När man har arbetat som arkitekt i många år och ser hur husen åldras kommer man snabbt till insikt om hur viktigt det är med material som bevisat kan motstå tidens tand. När man är ny i yrket är det kul att experimentera med nya material och former, men efter 10–15 år ser det kanske inte så roligt ut längre. Det får mig också att tänka på hållbarhet. Om man vill att husen ska kunna stå under lång tid och eventuellt kunna återanvändas efter rivning, finns det då verkligen något material som slår tegel eller natursten? Jag tror inte det, säger Arne Jönsson.

Han fortsätter:

- Jag försöker därför att göra lite enklare och tidlösa hus, som med hjälp av dagens hantverksskicklighet fortfarande har vackra och spännande detaljer som speglar samtiden. Med tegel kan man jobba med mönstermurning och andra detaljer utan att det kostar så mycket extra, och tack vare murarnas skicklighet och kunskap om förband, kulörer och omfattningar krävs det inte mycket för att en tegelfasad ska se lika spännande ut när den är ny som efter 100 år.

   

"Med tegel kan man jobba med mönstermurning och andra detaljer utan att det kostar så mycket extra, och tack vare murarnas skicklighet och kunskap om förband, kulörer och omfattningar krävs det inte mycket för att en tegelfasad ska se lika spännande ut när den är ny som efter 100 år."

Arne Jönsson
Arkitekt och delägare på Arkitektlaget

   

Vikten av ett unikt formspråk

Genom att integrera ett modulärt koncept i sina projekt har Arne Jönsson kunnat skapa en stramhet och en känsla av precision som genomsyrar hans byggnader. Men även när den modulära metodiken används finns det fortfarande en känsla av skräddarsyddhet och individualitet i varje projekt.

- När jag var i Schweiz knöt jag en del kontakter, däribland med professorn och arkitekten Mario Campi. Under slutet på 90-talet fick jag kontakt med Skanska, men jag var okänd. Då föreslog jag att Arkitektlaget och Mario skulle samarbeta. Vi landade ett projekt, Bo01 i Malmö, som blev en dörröppnare för oss. Det huset gjorde att vi kunde utveckla en metodik på hur vi utvecklar bostäder som skiljer sig från resten, berättar Arne och fortsätter:

- Det projektet hade ett byggsystem från Skanska som var ganska stramt, men vi bestämde oss för att jobba med huset och inte mot det. Därför byggde vi allt i modul. Det är ett klassiskt sätt att bygga, men genom att förflytta fönsteröppningarna kunde man fortfarande skapa unika lägenheter med olika ljusinsläpp. Denna metodik var unik på sin tid och fick mig att intressera mig av precision och exakthet, något jag fortfarande bär med mig i mitt formspråk idag.

   

I Rydebäck i Skåne byggs ett av Arne Jönssons senaste projekt – två flerbostadshus med lägenheter

Exteriört har man jobbat med kvadratiska mönster, som följer Arne Jönssons formspråk och skapar ett lugn i fasaden. Arne Jönsson berättar:

- Vi har skapat ett slags schackmönster i fasaden, där alla fönster har placerats i kvadrater med samma avstånd från varandra. Det innebär att varje fönsterkvadrat bildar kvadrater i fasaden.

Dessutom har vi förstärkt detta med en fönsterrelief där stenen är utdragen som en fris, även på ställen där vi inte har satt ett fönster. Den noggrannheten och detaljeringen som vi använder oss av i vårt arbete skapar ett lugn i fasaden.

   

För Arkitektlaget och Arne Jönsson handlar arkitektyrket nämligen inte bara om att följa trender. Det handlar istället om att skapa ett formspråk som ger varje byggnad en unik karaktär och bär deras kreativa avtryck.

- Jag försöker att inte följa trender, även om man såklart påverkas av omgivningen. Jag vill göra mitt eget och känna att jag efterlämnar något som jag kan stå bakom. Hus ska stå på sin plats i 100 år och spegla sin tid, så det behöver inte vara trendigt. Det ser man ju generellt i branschen, att folk vill vara i framkant och hela tiden vara nyskapande. Det är tänkvärt, men blir inte alltid bra. På Arkitektlaget har vi ingen ambition om att bli störst. Vi vill bara skapa något vi kan stå bakom, säger Arne och förklarar vidare:

- Något vi gör är att utveckla detaljer i murningsarbetet som tillför något för de som rör sig nära byggnaden. Ju närmare ögonhöjd man kommer, desto mer kvalitet. Det är egentligen inget nytt.

Ett bra fasadmaterial – ur många perspektiv

När det slagna teglet från Danmark kom in på marknaden i Sverige gick tegel från att vara ett ganska tråkigt material till ett av Arne Jönssons favoriter. Dels tack vare det visuella, dels för materialets funktionella fördelar.

- De massiva slagna tegelstenarna har ett särskilt spel. Jag gillar det blandade uttrycket som en tegelfasad har, där man kan jobba med olika kulörer, reliefmönster och färgmönster. Det finns så många olika sätt att skapa kombinationer på att det bara är fantasin som sätter gränser. Man kan även jobba med fogarna, stenarnas storlek och andra detaljer. Tegel är utan tvekan det fasadmaterial som du kan göra mest med som arkitekt, berättar Arne Jönsson och avslutar:

- Tegel är dessutom ett underhållsfritt material som du i stort sett aldrig behöver rusta upp. Eftersom det även är robust och gediget håller det länge, vilket är bra för många anledningar. Jag uppskattar att jobba med tegel och ser fram emot att se mina byggnader stå kvar under lång tid tack vare materialets många fördelar.

Läs här om Arne Jönssons bostadsprojekt Bastaskäret, där tegelstenens format bygger husets geometri.


 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.




 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

Nyfiken på fasadtegel med långt format?

Det eleganta fasadteglet finns i flera nyanser och ger ett helt unikt och exklusivt visuellt uttryck.




 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

  

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

  

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.